Tamsons-om-bussforaren-som-bad
Tamsons om bussföraren som bad - Foto: Gorm Kallestad/TT, Pixabay

Bussförare bad på buss – inga fel har begåtts enligt ansvarig

I lördags spreds en bild på sociala medier på en busschaufför som bad på en buss. Bilden skapade starka reaktioner vilket fick Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons att uttala sig – då fördömande. Nu har Tamsons dock bytt åsikt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I lördags cirkulerade en bild på sociala medier. På bilden kunde man se en bussförare och ett barn som ber på en buss, något som väckt flera argsinta reaktioner. Bussen ska ha befunnit sig på en ändhållplats på Värmdö utanför Stockholm.

Nu har Stockholms tradikregionråd Kristoffer Tamsons (M) kommenterat händelsen två gånger – och bytt åsikt däremellan. 

"Helt uppåt väggarna"

I måndagskväll publicerade Tamsons ett inlägg på Facebook där han kommenterade bilden, och han var inte glad över informationen han hade fått:

”Har nåtts av uppgiften att en kvinna anmält sig ha blivit illa bemött av en bussförare hos en av SL:s operatörer. Enligt anmälan ska kvinnan ha försökt komma i kontakt med föraren, men denne ska dock ha valt att ignorera henne för att i stället välja att utöva en religiös aktivitet ombord på bussen”. 

Han fortsätter:

”Om uppgiften stämmer är det givetvis helt uppåt väggarna. Våra operatörers förare ska ha resenärernas bästa för ögonen. Att – om det stämmer – i stället för att möta en resenär välja att utöva bön är helt oacceptabelt. Det är kort sagt inget jag vill ska förekomma i vår kollektivtrafik”.

Kristoffer Tamsons. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Utredning 

Tamsons skrev även att händelsen skulle utredas och att han ville "gå till botten med" vad som hänt. Han ville också ta reda på hur och när man som anställd av SL får utöva religiösa aktiviteter, något han även gjorde. 

I en uppdaterad version av Facebook-inlägget beskriver han informationen som han har fått, och hans nya åsikt som kommit med den.

Nya uppgifter – föraren hade rast 

Det är Transportföretaget Keolis som driver Stockholms busstrafik på uppdrag av SL. Enligt företagets områdeschef i Nacka och Värmdö, Anders Lagerström, har föraren inte gjort något fel.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst, säger Lagerström till tidningen Arbetet.

Lagerström uppger även att han har haft samtal med bussföraren, som ska ha upplevt situationen obehaglig. 

Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Tamsons byter åsikt 

Efter bussbolagets svar tog Tamsons till Facebook igen. Där skrev han att det faktum att föraren hade rast ändrar situationen, och att man då som chaufför kan välja att inte släppa på passagerare. Vidare beskriver han att "inga formella" fel har begåtts, även om föraren möjligtvis kunde haft ett bättre bemötande.  

Läs även: Forskning: Religiösa är mer omtänksamma än andra

/
Brukar du be?
Tack för din röst!