Forskare vid universitetet i turkiska Boğaziçi har utfört en studie på 550 studenter för att se hur de skulle fördelat resurser i ett visst scenario.
1 av 3
Forskare vid universitetet i turkiska Boğaziçi har utfört en studie på 550 studenter för att se hur de skulle fördelat resurser i ett visst scenario. - Foto: TT
Studien utgick från ett scenario där två skeppsbrutna seglare fastnat på varsin öde ö.
2 av 3
Studien utgick från ett scenario där två skeppsbrutna seglare fastnat på varsin öde ö. - Foto: TT
Forskarna kunde dra slutsatsen att de religiösa, i detta fall muslimer, valde en mer "omtänksam" resursfördelning än andra.
3 av 3
Forskarna kunde dra slutsatsen att de religiösa, i detta fall muslimer, valde en mer "omtänksam" resursfördelning än andra. - Foto: TT

Forskning: Religiösa är mer omtänksamma än andra

Forskning visar att religiösa antagligen är mer omtänksamma än icke-troende. Detta enligt en ny studie gjord av turkiska forskare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ny forskning visar att religiösa kan vara mer omtänksamma än andra. Forskare vid universitetet i turkiska Boğaziçi har utfört en studie på 550 studenter för att se hur de skulle fördelat resurser i ett visst scenario.

Studenterna fick föreställa sig hur två skeppsbrutna seglare fastnar vid varsin öde ö. På båda öarna växer tolv fruktplantor. Den ena seglaren, som forskarna kallar för Robinson, kan bara plocka 20 frukter från varje planta, men har samtidigt förmågan att simma till den andra ön för att plocka frukt.

Den andra seglaren, som de kallar för Friday, kan å andra sidan plocka 120 frukter från varje planta, dock måste han stanna på sin ö.

Så löd premissen för studien, och försökspersonerna fick sedan välja mellan tre scenarion för att se hur de skulle välja att fördela resurserna. Såhär såg de tre alternativen ut:

AlternativVilket scenario skulle du välja? Bildkälla: Ceyhun Elgin (med flera)

Vad spelar då alternativen för roll? Jo, de representerar faktiskt tre olika politiska förhållningssätt till resursfördelning, varav det tredje alternativet är det som skapar mest jämlikhet för alla. Detta kom Ceyhun Elgin, som ledde studien, tillsammans med sina kollegor fram till vara mest vanligt bland de icke-religiösa deltagarna, och något som 38 procent av dem valde.

Däremot valde 55 procent av de religiösa testpersonerna (turkiska muslimer) alternativ två, som motsvarar något som kallas för maximin-teorin, en filosofisk princip skapar den bästa situationen för de som har det värst från början.

Resultatet fick studieledarna att spekulera i varför. Enligt vetenskapsjournalen Research Digest tror forskarna att religiösa har en större tro på en rättvis värld, och att en högre kraft ser till att alla ska få det så bra som möjligt. Av denna anledning menar de att de religiösa deltagarna inte brydde sig lika mycket om "små vinnare i rättvisans namn".

Se även: Hon låtsades vara islamofob på stan – då reagerade folk så här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store./
/
/
Är du religiös?
Tack för din röst!