Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Historisk dag: Efter 70 år återlämnas samiska kvarlevor

- 09/08/2019, 15:29
Repatriering-av-samiska-kvarlevor

Repatriering av samiska kvarlevor

Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

För drygt 70 år sedan grävdes kvarlevorna från 25 samer upp från sin ursprungliga viloplats i Lycksele. Efter en lång kamp har det samiska folket under fredagen fått tillbaka kvarlevorna – något som äras med en ceremoni.

Kvarlevorna grävdes upp i samband med en arkeologisk utgrävning i början av 1950-talet – något som intresserade den tidens rasbiologer. Därför skickades de döda till Historiska museet i Stockholm för att undersökas. 

Sedan dess har kvarlevorna varit berövade från sin ursprungliga viloplats – tills idag.

Viktig fråga för det samiska folket

Frågan har länge varit viktig för det samiska folket. Sedan 2007 har Sametinget, det samiska parlamentet i Sverige, krävt att kvarlevorna ska återlämnas till sin ursprungliga plats. 

Trots detta går det fortfarande att hitta samiska kvarlevor på elva statliga museer i Sverige. 

Återlämnande av samiska kvarlevor
Bild från fredagens återlämnande av samiska kvarlevor. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Ceremoni med jojk och tal

Fredagens ceremoni började klockan 13 och inleddes med jojk och tal. Sedan sänktes kvarlevorna återigen ner i jorden på kyrkoplatsen i Gammplatsen, Lycksele, som de ursprungligen togs ifrån. 

Återlämnandet, också kallat repatrieringen, är ett samarbete mellan bland annat Svenska kyrkan, Lyckseles kommun, Västerbottens museum och Lycksele samiska förening. 

Det är också den största repatrieringen som någonsin ägt rum i Sverige, skriver Lycksele kommun på sin hemsida

Biskopen i Luleå stift Åsa Nyström återbördar kvarlevorna från samer till kyrkoplatsen på Gammplatsen i Lycksele. Bildkälla: Henrik Montgomery

Läs även: FN tycker att Sverige behandlar romer riktigt dåligt