Lördag 27 Nov
Stockholm

FN tycker att Sverige behandlar romer riktigt dåligt

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter riktar stark kritik mot Sverige.
1 av 3
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter riktar stark kritik mot Sverige. Foto: TT / TT
Bland annat för diskriminering av romer.
2 av 3
Bland annat för diskriminering av romer. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kommittén uttrycker även oro för bland annat våld mot kvinnor och barn och att få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom.
3 av 3
Kommittén uttrycker även oro för bland annat våld mot kvinnor och barn och att få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom. Foto: TT

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har en hel del att säga Sverige. Diskriminering av romer, hatbrott mot muslimer och våld mot kvinnor och barn väcker oro i kommittén.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN har granskat hur bra Sverige uppfyller de mänskliga rättigheterna. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter tycker inte att Sverige gör ett bra jobb.

Dagens Nyheter skriver att det framgår i en rapport från kommittén att den är oroad över diskriminering av romer i Sverige. FN vill också att romer som kommer från andra EU-länder ska ha samma rättigheter när det gäller sociala förmåner, och slippa bli diskriminerade.

I kommitténs rapport visar det sig också att det kommit rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar. Dessutom ses det med oro på det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna", skriver Dagens Nyheter.

Våld mot kvinnor

FN vill också att Sverige att arbetar hårdare för att lönen ska bli jämställd mellan män och kvinnor. Våldet mot kvinnor och barn och att få fälls i våldtäktsfall är också ett problem anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, skriver Dagens Nyheter.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela