Befolkningsstatisk-for-2019
Befolkningsstatisk för 2019 - Foto: Adam Wrafter/TT, Pixabay

Invandringen till Sverige krymper – lägsta på sex år

Invandringen till Sverige krymper, det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån. I nuläget är invandringen den lägsta på sex år – och den största gruppen står återvandrande svenskar för.


Statistiska centralbyrån (SCB) publicerades under tisdagen befolkningsstatistiken för det första halvåret 2019. I den framgår det bland annat hur många som invandrat respektive utvandrat från Sverige, samt från vilka länder den största andelen invandrare kommer. 

Nettoinvandringen 2019 

Av rapporten framgår det att nettoinvandringen de första sex månaderna av 2019 är 33 750 personer, jämfört med samma period 2018 då nettoinvandringen var 39 579 personer.

Och skillnaderna blir flera.

Låg invandring  

En av de största skillnaderna jämfört med föregående år är att invandringen till Sverige har minskat. Närmare bestämt har invandringen gått ned med tio procent jämfört med samma period förra året. Detta gör att vi nu har den lägsta invandringen till Sverige på sex år. 

Mest återvandrande svenskar  

Även invandrarnas ursprung skiljer sig från föregående år. Nu är nämligen den största andelen invandrare personer som har Sverige som sitt födelseland, alltså personer som är födda här, har utvandrat och sedan  återvandrat.

Denna grupp står i år för tio procent av invandringen till Sverige, vilket motsvarar 5753 personer. 

Bildkälla: Adam Wrafter/SvD/TT

Afghanistan och Syrien 

De andra två största länderna som står för Sveriges invandring år 2019 är Afghanistan (4508 personer) och Syrien (3511 personer). Även 2018 stod samma länder för den största invandringen, men då var den största gruppen invandrare från Syrien. 

Färre invandrare med flyktingskäl och skyddsbehov 

Enligt SCB är en anledning till att invandringen krympt på detta sätt att antalet invandrare med flyktingskäl och skyddsbehov har minskat. De första sex månaderna 2018 hade 10 969 personer detta som skäl, jämfört med 9 839 personer samma period i år. Samtidigt har antalet invandrare som uppger arbete som skäl till invandringen ökat med totalt 14 procent.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.