Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Invandringen till Sverige krymper – lägsta sex år

- 20/08/2019, 15:10 -

Invandringen till Sverige krymper, det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån. I nuläget är invandringen den lägsta på sex år – och den största gruppen står återvandrande svenskar för.

Statistiska centralbyrån (SCB) publicerades under tisdagen befolkningsstatistiken för det första halvåret 2019. I den framgår det bland annat hur många som invandrat respektive utvandrat från Sverige, samt från vilka länder den största andelen invandrare kommer. 

Nettoinvandringen 2019 

Av rapporten framgår det att nettoinvandringen de första sex månaderna av 2019 är 33 750 personer, jämfört med samma period 2018 då nettoinvandringen var 39 579 personer.

Och skillnaderna blir flera.

Låg invandring  

En av de största skillnaderna jämfört med föregående år är att invandringen till Sverige har minskat. Närmare bestämt har invandringen gått ned med tio procent jämfört med samma period förra året. Detta gör att vi nu har den lägsta invandringen till Sverige på sex år. 

Mest återvandrande svenskar  

Även invandrarnas ursprung skiljer sig från föregående år. Nu är nämligen den största andelen invandrare personer som har Sverige som sitt födelseland, alltså personer som är födda här, har utvandrat och sedan  återvandrat.

Denna grupp står i år för tio procent av invandringen till Sverige, vilket motsvarar 5753 personer. 

Migrationsverket
Bildkälla: Adam Wrafter/SvD/TT

Afghanistan och Syrien 

De andra två största länderna som står för Sveriges invandring år 2019 är Afghanistan (4508 personer) och Syrien (3511 personer). Även 2018 stod samma länder för den största invandringen, men då var den största gruppen invandrare från Syrien. 

Färre invandrare med flyktingskäl och skyddsbehov 

Enligt SCB är en anledning till att invandringen krympt på detta sätt att antalet invandrare med flyktingskäl och skyddsbehov har minskat. De första sex månaderna 2018 hade 10 969 personer detta som skäl, jämfört med 9 839 personer samma period i år. Samtidigt har antalet invandrare som uppger arbete som skäl till invandringen ökat med totalt 14 procent.