Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ser du den här koden på din flygbiljett? Det här betyder det

- 25/08/2019, 08:32
Det-har-betyder-koden-pa-flygbiljetten

Det här betyder koden på flygbiljetten

Twitter/GerryAdamsSF, Pixabay

Har du sett den kryptiska koden "SSSS" på din flygbiljett? Då är du troligtvis bekant med långa köer, säkerhetskontroller och skeptiska blickar. Här är varför.

Tycker du dig bli vald lite väl ofta för de "slumpmässiga kontrollerna" på flygplatser? Då kan din biljett kanske ha den fruktade "SSSS" koden. 

Här är allt du behöver veta om bokstäverna – och varför de ställer till det så mycket. 

Flyg till, från och genom USA

Låt oss ta det från början – vissa flygbiljetter har enbart den vanliga informationen bestående av gate, sätesnummer och boardingtid. Det finns dock biljetter som även har en SSSS-markering, i alla fall om man flyger till, från eller genom USA.

SSSS
Bildkälla: Twitter/GerryAdamsSF

Vad står då SSSS för? Jo, "Secondary Security Screening Selection" – eller med andra ord "Mycket Trubbel På Flygplatsen"

Uppskriven på lista 

Dessa bokstäver innebär att du hamnat på en lista över personer som flygpersonalen ska vara extra uppmärksam på. Utöver att du troligtvis tas åt sidan vid säkerhetskontrollen är du även begränsad i vad du får göra på flygplatsen. Till exempel får du inte använda en inchecknings-maskin.

Om du har rent mjöl i påsen kommer du dock ändå få flyga, det kan bara ta lite längre tid att komma till det faktiska planet. 

Därför får man koden 

Nu till frågan alla undrar – varför får man denna jobbiga markering? Det är lite oklart, faktiskt. 

SSSS
Bildkälla: Twitter/tomburke999

Upphovsmakarna till koden är amerikanska myndigheten för transportsäkerhet (TSA). De menar att myndigheten vid bokning av biljetten identifierar "låg och högrisk" passagerare. Detta genom att jämföra namnen med sekretessbelagda reselistor. 

Många står dock fast vid att de hamnat på den fruktade listan obefogat – så det är inte helt tydligt vad som krävs, skriver Traveller

Läs även: 10 ovanliga fakta om flygplan som du inte visste om

Har du sett koden på din biljett?