Ny-farlig-fagelsmitta-har-upptackts
Ny farlig fågelsmitta har upptäckts i Sverige - Foto: Björn Källström, Pixabay

Ny dödlig fågelsjukdom i Sverige – kan smitta människor

Usutuvirus är ett livshotande virus som överförs via myggstick. Främst smittas fåglar, men även människor kan drabbas. Nu har det första fallet av viruset rapporterats i Sverige.


För första gången har usutuviruset påträffats i Sverige. Det efter att en koltrast hittats död på Öland. Nu försöker forskarna kartlägga risken för spridning. 

– Framförallt smittas fåglar, men även andra djur och människor kan smittas, säger Aleksija Neimane som är forskare vid SVA, till en skribent på SVA. 

Analyserade fågeln 

När den döda koltrasten upptäcktes väcktes forskarnas misstankar. Därför analyserade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fågeln. Och resultatet var tydligt – fågeln hade det smittsamma viruset.

Känsligast för viruset är koltrastar. Bland dessa har flera fall av massdöd rapporterats runtom i Europa. Även andra fågelarter kan smittas och bära viruset, men de får vanligtvis mindre allvarliga symptom. 

Den upptäckta koltrasten på Öland. Bildkälla: Björn Källström

Så påverkas människor 

Det finns fall där människor har smittats av viruset. En studie visar dock att människor oftast får lindrigare symtom, såsom feber och rödflammig hud. Det finns emellertid forskning som antyder att viruset kan vara livshotande för människor med redan nedsänkt immunförsvar. 

Nordligaste fyndet 

Usutuvirus har i flera år funnits i södra och mellersta Europa. Koltrasten på Öland är dock den första fågeln med viruset som har upptäckts i Sverige. Det är även det nordligaste fyndet någonsin rapporterat. 

Huruvida viruset kan bli ett problem i Sverige eller inte är emellertid oklart:

– Det är dock för tidigt att uttala sig om huruvida viruset etablerat sig i lokala fågelpopulationer i Sverige, eller om det bara rör sig om enstaka fåglar som smittats genom att flyttfåglar burit med sig smittan från andra länder, avslutar Aleksija Neimane till SVA.

Läs även: Varningen: TBE ökar – trots rekordmånga vaccinationer

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.