Läkarnas tabbe: Missade en mans brutna nacke – tre gånger

- 25/08/2019, 16:55 -

​Att man har gått till läkaren och inte fått den hjälp man önskat är tyvärr inte allt för ovanligt. Men att det tar hela fyra besök hos läkare för att en bruten nacke ska upptäckas? Kanske inte supervanligt.

Efter att en man ramlade och slog i huvudet kände han en hel del smärta i nacken. Av den anledningen sökte mannen vård i Borås – tre gånger.

Anledningen till att besöken blev så många var för orsaken till smärtan inte hittades. 

Hänvisades från akuten till primärvården

Mannens första försök att få hjälp var ett besök på akutmottagningen i Borås, men där hänvisades han till primärvården.

Väl vid vårdcentralen fick mannen en uppmaning: att utöka sitt intag av smärtstillande. Läkaren uppfattade nämligen att akutens tidigare undersökning inte hade lett till någon slags misstanke om skelettskada, skriver SVT Nyheter.

Högre dos av smärtstillande

Men en högre dos av smärtstillande hjälpte inte mannen så han återvände tio dagar senare. Mannen fick en ny läkare som misstänkte att smärtan kunde handla om en neurologisk sjukdom. Så nästa steg blev en remiss till en neurolog.

Men bara några dagar efter det besöket så svimmade mannen i sitt hem och då var det akuten som gällde. Fjärde försöket till att få hjälp så röntgades mannen och en tvärfraktur på andra halskotan upptäcktes.

Det skulle alltså krävas fyra besök för att den brutna nackkotan skulle upptäckas.

Mannen fick då en halskrage och följdes upp av en ortoped. Händelsen har IVO-anmälts, rapporterar SVT Nyheter.