Onsdag 1 Dec
Stockholm

Då kan spindlar attackera – så vet du om du blivit biten

Darfor-bits-spindlar
Därför bits spindlar. Foto: Pixabay

Spindlar är ett djur som väcker rädsla hos många, och det med viss rätt. Till och med våra svenska spindlar bits nämligen – i alla fall i vissa situationer. Nyheter24 reder ut när man riskerar att få betten, och hur man vet om man blivit biten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns 42 000 spindelarter i världen och cirka 600 av dem är bosatta i Sverige. Lyckligtvis är våra svenska spindlar ofarliga för människor, men de kan ändå gå till attack i vissa situationer. 

Då bits spindeln 

Eftersom spindlar är ett rovdjur kan de även bitas, men trots det är bett mot människor ganska ovanligt att se i Sverige. Det finns dock situationer då spindeln kan gå till attack, till exempel om den blir retad eller känner sig störd, skriver Anticimex

Korsspindlar är en av våra svenska spindlar. Bildkälla: Terje Pedersen/TT

Om du vaknar upp med ett bett kan alltså en förklaring vara att du råkat förarga en spindel – och den har helt enkelt agerat därefter. 

Så ser betten ut 

Några svenska spindlar som kan bitas är husspindlar, sporrspindlar och korsspindlar. Generellt blir det rött och svullet runt bettet, något som oftast går över av sig själv, skriver MinDoktor. Sporrspindelns bett kan dock kännas lite värre, de går att jämföra med känslan av ett getingstick.

Alltså, om du vill slippa de obehagliga betten – se till att sanna på spindlarnas goda sida! 

Läs även: Susie gick till läkaren för sitt öra – hittade giftig spindel

Har du blivit biten av en spindel?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela