Stockholm

Dödlig hundsmitta härjar i Norge - kan sprida sig i Sverige

Dodlig-hundsmitta-fran-Norge-kan-sprida-sig-i-Sverige
Dödlig hundsmitta från Norge kan sprida sig i Sverige. Foto: Pixabay, Goole Maps

Tidigare i veckan inkom uppgifter om att en dödlig hundsjukdom sprider sig i Norge. Hittills har ett 20-tal hundar dött. Nu rapporterar hundägare i Sverige om liknande symtom hos sina hundar.


Tidigare i veckan kom beskedet att ett 20-tal hundar runtom i Norge plötsligt dött. Hundarna ska ha drabbats av kräkningar och diarré tillsammans med ett försämrat hälsotillstånd. Många av hundarna dog inom 24 timmar efter det första symtomet, rapporterar NRK.

Natten mellan fredag och lördag har ytterligare två hundar dött – och nu rapporterar hundägare i Sverige om liknande symtom hos sina hundar. 

Situationen i Sverige  

Även om det i Sverige ännu inte finns några kända fall av sjukdomen har den Svenska kennelklubben tagit emot flera samtal från oroliga hundägare. Många av personerna bor nära den norska gränsen, och menar att deras hundar uppvisar liknande symtom. 

– Jag har blivit kontaktad av personer som sagt att deras hundar fått precis samma, aggressiva sjukdomsförlopp med blod i avföringen. Men vi har inga bekräftade uppgifter på att det skulle finnas här, säger Hans Rosenberg, pressansvarig hos Svenska kennelklubben, till Aftonbladet

"Förbjudit norska hundar"

Som följd av den senaste tidens händelser har den Svenska kennelklubben vidtagit åtgärder. För närvarande är norska hundar inte tillåtna på deras arrangemang. 

– Vi har två hundutställningar i helgen och där har vi förbjudit norska hundar från att deltaga, det är bättre att förekomma än att förekommas. Finska och danska kennelklubben har gjort samma sak, säger Rosengren till Aftonbladet

Ännu har inga besked kommit till svenska hundägare om huruvida de behöver oroa sig eller inte. De uppmuntras dock till försiktighet vid möten med obekanta hundar. 

– Och om hunden blir sjuk och kräks och har blod i avföringen, kontakta veterinär omgående, för det kan gå fort. Det är det som är lite otäckt., avslutar Rosengren.

Det här vet vi om hundsmittan: 

  • Ett antal hundar har den senaste tiden insjuknat i Norge i svår diarré. Flera hundar har dött.
  • Ännu är orsaken okänd. 
  • Det är inte fastställt att det finns samband mellan fallen, men hundarna har haft liknande symtom. 
  • Det finns inga restriktioner att åka över gränsen i dagsläget. 
  • Myndigheterna i Norge arbetar för fullt med att hotta orsaken till dödsfallen. 
  • Veterinärinstitutet i Norge har undersökt tre av de avlidna hundarna och väntar analyssvar inom de närmaste dygnen.

Källa: Jordbruksverket

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.