Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Ny variant av klamydia har drabbat svenskar: "Svår att upptäcka"

- 07/09/2019, 22:24 -

En ny variant av klamydia har spridits från Finland till Sverige. Den nya varianten är lik den gamla – men svårare att upptäcka.

En ny typ av klamydia har spridits från Finland till Sverige. Symtomen från könssjukdomen är lik den gamla klamydian men är svårare att upptäcka på tester. 

Snabb spridning från Finland 

Den nya klamydiavarianten upptäcktes i Finland under våren. Där har man hittills upptäckt 160 fall. Nu har den nya klamydian även spridit sig till Sverige, där minst tre personer har drabbats. 

Det som främst särskiljer den nya klamydia från den gamla är att den är betydligt mer svårupptäckt. 

– Vissa av de här testen har inte upptäckt den. I övrigt beter den sig som en vanlig klamydia, förutom att den är svår att upptäcka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, till Sundsvalls Tidning. 

Kan vara drabbad även om testat negativt

Att den nya klamydiavarianten är så pass listig innebär att man kan vara drabbad trots att man testat negativt för klamydia.

– Ja, den kan ju spridas lite grand i tysthet, eftersom alla smittade inte får symptom, förklarar Boman för Sundsvalls Tidning. 

För att komma åt den nya varianten har man behövt ändra testmetodiken, skriver Sundsvalls Tidning.