Stockholm

Mensvärk? Här är fyra hemmaknep som verkligen fungerar

Hemmaknep-mot-mensvark
Hemmaknep mot mensvärk. Foto: Shutterstock, Pixabay

Mensvärk är aldrig kul och ibland kan det kännas direkt ohanterbart. Som tur är finns det hemmaknep som kan hjälpa!


Om du brukar få mensvärk känner du säkert igen dig – känslan av knivhugg i magen som får en att krypa ihop av smärta. Vid allvarliga besvär bör man såklart söka hjälp hos en gynekolog eller läkare. Men det finns också en del hemmaknep som man kan ta till.

Här är våra bästa tips för jobbig mensvärk: 

Värm magen 

Mensvärk orsakas av kramper i magen, och något som är särskilt bra för att lindra kramp är värme. Därför kan man med fördel lägga en värmedyna på magen. Ett annat knep är att duscha varmt vatten på magen. 

Bildkälla: Shutterstock

Rör på dig 

Även om det kanske är det sista man vill vid mensvärk kan det faktiskt hjälpa att röra på sig. Även det här kan få krampen att släppa något, samtidigt som man tar del av alla andra fördelar som kommer med motion.

Ligg i fosterställning  

Att ligga i fosterställning vid mensvärk är inte ett sätt att vara dramatisk – många upplever faktiskt att positionen förmildrar känslan av värk.

Bildkälla: Shutterstock

Massera magen med olja

Precis som det kan hjälpa att massera en krampande fot kan man också med fördel massera en krampande mage. Om man använder oljor byggs även mer värme upp, vilket som sagt kan bidra till att upplösa krampen. 

Därför får man mensvärk

Att det kan göra ont att ha mens har vi vid det här laget konstaterat – men varför? 

Jo, så här är det – när kroppen förbereder sig på att bli befruktat förstoras livmoderns slemhinna för att ge plats åt äggets utveckling. Om ägget inte befruktas måste kroppen dock göra sig av med den förstorade slemhinnan, vilket får livmodern att dra ihop sig. Och det är denna sammandragning som vi kallar för mensvärk, skriver 1177.

Bildkälla: Shutterstock

Läs även: Därför får du större bröst när du har mens

Brukar du få mensvärk?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.