Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får du större bröst när du har mens

- 09/07/2019, 19:52

Har du märkt att dina bröst ändrar storlek en gång i månaden? Oroa dig inte – det är helt normalt. Och något du kan skylla, eller tacka, mensen för.

Har du funderat över det här med bröstens storlek och att den tycks ändras ibland? Grattis, för här reder Nyheter24 ut varför! 

Därför får vissa större bröst

Okej, det är egentligen inte mensen i sig som gör dina bröst större – det är hormoner som utlöses vid en specifik tid i menstruationscykeln. Något som kan få saker att hända med tuttarna.

Precis innan ägglossning – när en del kvinnor upplever PMS – ökar nämligen nivåerna av östrogen och gulkroppshormon. Mer än att göra vissa kvinnor irriterade kan denna kombination leda till svullnad och ömhet, något som för vissa går direkt till brösten. 

Livmoder
Menstruationscykeln påverkar vissa kvinnors bröststorlek. Bildkälla: Pi Frisk/SvD/TT

Det här innebär att dina bröst egentligen går igenom flera förändringar på en månad – men de plötsliga jättetuttarna kanske är det som sticker ut mest. 

Därför får inte alla större bröst

Men inte alla upplever dessa symptom – kanske är dina bröst märkbart oförändrade hela cykeln? Det är också helt normalt. Symptomen man upplever av sin menstruationscykeln är individuella – och därför är vissa bröst samma storlek hela cykeln, skriver Elite Daily.

Läs även: Därför känner du dig sjuk innan mens

Får du större bröst vid mens?