Bensinpriset höjs nu med 40 öre litern.
Nu höjs bensinpriset med 40 öre litern. - Foto: Foto: Shutterstock (Montage)

Nya chockhöjningen av bensinpriset: Stiger med 40 öre per liter

På grund av attackerna mot oljeproduktionsanläggningarna i Saudiarabien skjuter bensinpriset i höjden. Bland de ledande svenska bensinbolagen höjdes priset med 40 öre per liter under tisdagen.


Under helgen utsattes världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien för flera drönarattacker – attacker som slagit ut viktiga delar i oljeexporten. Som följd av detta skjuter bensinpriserna i höjden. 

Under måndagen hade priset hos ledande svenska bensinbolagen höjts med 15 öre litern, och idag under tisdagen kom chockhöjningen: på hela 40 kronor litern, enligt Expressen

Även priset för diesel har stigit med 30 öre.

Kan vara på väg upp mot rekordet – 17,14 kronor litern

Under maj uppnåddes prisrekordet på bensin, på 17 kronor och 14 öre per liter.  Och det är inte helt omöjligt att bensinpriset snart överstiger det. 

Med tanke på att det är flera olika typer av produktionsenheter som slagits ut i Saudiarabien kan tisdagens höjning bara vara en försmak på vad som komma skall. 

– Det är inte bara produktionsenheten i Saudi som slogs ut vid helgens drönarattack, utan också oljeraffinaderiet i Abqaiq. Den anläggningen kan producera upp till 7 miljoner fat per dag eller runt 70 procent av landets oljeexport och är mycket viktig för att få ut olja på marknaden, berättade Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea för Expressen i måndags.

Läs mer om bensinpriset: 

Efter attackerna i Saudiarabien – nu höjs bensinpriset

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hur känner du kring prishöjningen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.