Torsdag 28 Okt
Stockholm

Snart kan det bli gratis med blöjor på förskolan

Blöjor kan komma att bli gratis på förskolor.
Blöjor kan komma att bli gratis på förskolor. Foto: Pixabay

Napp, gosedjur, regnkläder, tjocktröja, blöjor, blöjor och... blöjor. Packning inför förskolan kan bli stressigt. Men nu cirkulerar det heta diskussioner kring huruvida det egentligen är föräldrarnas ansvar att ta med blöjor till förskolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla småbarnsföräldrar har någon gång hamnat i diskussionen om huruvida blöjor borde finnas på förskolan, eller om det är föräldrarnas ansvar att ta med blöjor till sitt barn.

Vite på 30 000 kronor

Den frågan är dock väldigt ny.

Diskussionen startade i Värmdö för ett år sedan, när kommunen lade märke till att en av deras privata förskolor inte tillhandahöll barnen blöjor. Då bestämde kommunen att bolaget som ansvarade över förskolan skulle få ett vite på 30 000 kronor, enligt Dagens Nyheter.

Förskolebolaget försökte överklaga det, så fallet gick till förvaltningsrätten. Men där höll de med kommunen med anledningen: I kommuner där det finns maxtaxa ska förskolor ge barnen blöjor – annars bryter de mot skollagen.

Bildkälla: Pixabay

Togs vidare

Fallet togs även vidare till kammarrätten, som höll med tidigare förklaring och menade på att tillgång till blöjor på förskolan är en förutsättning för barnens deltagande i verksamheten.

Men förskolebolaget gav inte upp, utan tog det vidare till Högsta förvaltningsdomen, med motiveringen:

"Utgången av ett vägledande beslut kring blöjor och maxtaxan skulle få en omfattande påverkan för samtliga landets förskolor, kommunala såväl som fristående. Utifrån detta är det av särskild vikt att Högsta förvaltningsdomstolen nu beviljar prövningstillstånd och fastställer ett vägledande beslut i det tvistiga frågan". 

Startskott för nya direktiv

Om målet prövas, kan det bli startskottet för helt nya direktiv på alla Sveriges förskolor. Idag skiljer det sig åt beroende på vilken kommun man bor i, men beslutet kan göra att småbarnsföräldrar kommer slippa betala för blöjor i framtiden.

I exempelvis Solna, en förort i Stockholm, betalar föräldrarna för blöjor till sina barn – något som Anna Lasses (C), ordförande i barn-och förskolenämnden i Solna, ser som en prioriteringsfråga:

– Vi ser det som att man tar med egna blöjor, precis som man tar med regnkläder och stövlar och annat man kan behöva. Det handlar om någon miljon kronor per år som det skulle kosta oss med blöjor, och vi lägger hellre pengarna på extrapersonal, förklarar hon till Dagens Nyheter.

Domstolen har sex månader på sig att besluta om fallet ska tas upp eller inte.

Vilka har ansvaret över blöjor?
Kommentera
Kopiera länk
Dela