Förskola – Läs alla våra artiklar om förskolan – Nyheter24

Förskola är en verksamhet med barnomsorg och utbildning för små barn. I Finland och Sverige omfattar förskola mer eller mindre alla barn som ligger under skolåldern och inte vårdas i hemmet. 

Historiskt har förskola vuxit fram på grund av att föräldrarna arbetar och därmed blivit i behov av barnomsorg. Det var tysken Friedrich Fröbel som uppfann förskolan 1837 som då kallades "kindergarten". Sedermera hakade fler länder på denna idé. USA startade förskolor 1838 inspirerade av Friedrich Fröbel, 1888 gjorde Finland samma sak och 1896 satte Sverige igång förskoleverksamheten. 

1990 infördes ett större pedagogiskt inslag i barnomsorgen. Därför används således begreppet förskola. I Finland har ordet småbarnspedagogik börjat användas i allt större utsträckning. Pre-school kallas det på engelska, även om förskola i USA fortfarande kan benämnas som Kindergarten.

16 Maj, 18:04
En barngrupp på en förskola i Landvetter hittade en död person under en skogsutflykt i närområdet, skriver Göteborgs-Posten.
15 Maj, 10:54
Ett misstänkt farligt föremål hittades i ett bostadsområde i Timrå under onsdagsmorgonen.
2 Maj, 04:04
En man i 35-årsåldern har dömts till åtta års fängelse för bland annat flera grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn.
29 Apr, 15:34
Tidöpartierna föreslår att en obligatorisk språkförskola inrättas för barn som inte har tillräckliga kunskaper i svenska.
21 Apr, 03:04
En man i 50-årsåldern blev under natten till söndagen misshandlad av ett tonårsgäng i ett villaområde i Hässelby i nordvästra Stockholm. Mannen ska ha konfronterat ungdomarna och fått allvarliga skador.
6 Apr, 15:14
Till tonerna av klassisk musik dansar en grupp nioåringar i rosa balettkjolar och strama knutar i ukrainska Charkiv. Balettstudion – inrymd i ett skyddsrum – utgör en flykt från krigets fasor.
5 Apr, 14:08
Det är helt okej med bordsbön på en förskola, enligt förvaltningsrätten i Göteborg.
5 Apr, 06:02
Fler brott ska omfattas vid kontroll av lärare före anställning, enligt regeringen. Vi vill att man gör en bred översyn. Skolan är en jaktmark för att rekrytera till gängen, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
1 Apr, 12:24
Till tonerna av klassisk musik dansar en grupp nioåringar i rosa balettkjolar och strama knutar i ukrainska Charkiv. Balettstudion – inrymd i ett skyddsrum – utgör en flykt från krigets fasor.
13 Mar, 12:56
En man har hittats skottskadad i Skärholmen i södra Stockholm.
6 Mar, 10:40
Gör skolor skyldiga att polisanmäla elever som misstänks för brott begångna i skolverksamheten. Det föreslår regeringens särskilde utredare.
5 Mar, 22:36
En förskola i Västerås utrymdes på tisdagen sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i en skogsdunge i närheten. Fyndet gjordes vid lunchtid, avspärrningar upprättades och polisens bombexperter tillkallades.
4 Mar, 06:54
Hälften av förskolorna i Sverige ligger i områden där utomhusluften är skadlig för barnen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
1 Mar, 11:08
En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.
16 Feb, 13:04
Tidöpartierna vill se hårdare tag mot föräldrar som tvingar barn att bära slöja. Men att förbjuda slöjor i skolor, som SD vill, är inte aktuellt. Vi har varit naiva inför hederskulturen och hur hårt den slår mot unga kvinnor och flickor, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
19 Jan, 10:12
Åklagaren yrkar på över tio års fängelse för föräldrarna till den flicka som förgiftades av ättika. Deras förklaring till vad som hände har krossats under rättegången, anser hon. Det vi saknar är motivet för denna grymhet, säger åklagare Ingegerd Jigin.
11 Jan, 08:38
En 20-årig man åtalas för att ha skjutit ihjäl en annan ung man inne på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm våren 2023.
9 Jan, 05:46
Ett bistert år väntar arbetsmarknaden och allra tuffast blir det i de branscher som varit motorn i den positiva jobbutvecklingen i Sveriges särskilt utsatta områden. Det blir tufft, men inte beckmörkt – om Arbetsförmedlingens analytiker siar rätt.
4 Jan, 07:10
Älvsbyn har plågats av nära 40 minusgrader och strömavbrott under torsdagen. Men nu har elen kommit tillbaka.
31 Dec 2023, 21:00
Den blivande kungen Frederik har under lång tid förberett sig för att bli en modern monark. Men under sin ungdom var han känd som partyprinsen.
1 2 3 4 ... 11