Förskola – Läs alla våra artiklar om förskolan – Nyheter24

Förskola är en verksamhet med barnomsorg och utbildning för små barn. I Finland och Sverige omfattar förskola mer eller mindre alla barn som ligger under skolåldern och inte vårdas i hemmet. 

Historiskt har förskola vuxit fram på grund av att föräldrarna arbetar och därmed blivit i behov av barnomsorg. Det var tysken Friedrich Fröbel som uppfann förskolan 1837 som då kallades "kindergarten". Sedermera hakade fler länder på denna idé. USA startade förskolor 1838 inspirerade av Friedrich Fröbel, 1888 gjorde Finland samma sak och 1896 satte Sverige igång förskoleverksamheten. 

1990 infördes ett större pedagogiskt inslag i barnomsorgen. Därför används således begreppet förskola. I Finland har ordet småbarnspedagogik börjat användas i allt större utsträckning. Pre-school kallas det på engelska, även om förskola i USA fortfarande kan benämnas som Kindergarten.

30 Nov, 10:12
En bra förskola är viktig för att motverka utanförskap och segregation, enligt Skolinspektionen. Men en ny rapport från myndigheten visar att 17 av 30 granskade förskolor i socioekonomiskt utsatta områden behöver utveckla kvaliteten.
25 Nov, 09:30
Ukraina har under natten skjutit ner 71 ryska drönare över huvudstaden Kiev, rapporterar lokala myndigheter.
22 Nov, 21:36
Många svenska kommuner brister i arbetet med att implementera barnkonventionen i sina verksamheter, visar en rapport från Bris. Vi ser stora skillnader mellan och inom kommuner, säger Sofia Walan på Bris.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
20 Nov, 11:04
Efter flera skräckromaner inriktade på unga vuxna "debuterar" EP Uggla som vuxenförfattare. Hon gör det med thrillern "Bortförda" – en bok som skildrar den ultimata föräldraskräcken: att ens barn försvinner. Jag tror inte man kan drabbas av större panik, säger hon till TT.
19 Nov, 07:08
Frätskadad, avmagrad och livsfarligt nedkyld bärs en sexårig flicka in på barnakuten i Lund av sin pappa natten före julafton. Hennes magsäck är förstörd av ättika och hon har skador över hela kroppen. Men nu vänder hennes liv.
17 Nov, 09:52
Liberalerna kämpar med usla opinionssiffror och medlemstapp, samtidigt som invalda L-politiker saknas helt i många kommuner och regioner. Vi är hårt utsatta, säger partiledaren Johan Pehrson. Men han ser ljus vid horisonten.
16 Nov, 20:24
Föräldrarna har åtalats misstänkta för att ha plågat flickan med ättika och nedkylning. Flera gånger larmades socialtjänsten om att något inte stod rätt till i familjen – men inget hände, rapporterar HD och Sydsvenskan.
9 Nov, 09:16
En skola och flera andra verksamheter hålls stängda efter ett magsjukeutbrott i Hallsbergs kommun.
8 Nov, 19:42
Verbala påhopp, hakkors, misshandel och en bombattrapp utanför dörren. Svenska judar upplever en tilltagande antisemitism sedan Hamas terrordåd den 7 oktober. Det började redan samma kväll, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.
6 Nov, 21:52
Vreden är stor över att en tysk förskola – i en tid när antisemitismen oroande ökar – väljer att presentera en plan på att döpa om skolan från Anne Frank till Weltentdecker (ungefär världsutforskare).
4 Nov, 17:32
De är små, snabbväxande och billiga och dyker upp över hela världen. De ökar den biologisk mångfalden och kan hjälpa mot värmeböljor och översvämningar. Kan mikroskogarna bli räddningen för städerna?
30 Okt, 13:14
De är små, snabbväxande och billiga och dyker upp över hela världen. De ökar den biologisk mångfalden och kan hjälpa mot värmeböljor och översvämningar. Kan mikroskogarna bli räddningen för städerna?
27 Okt, 04:06
En förskola i södra Stockholm byggdes särskilt för att barnen inte skulle utsättas för kemikalier. Nu stänger den – på grund av skadliga kemikalier, rapporterar lokaltidningen Mitt i Stockholm.
19 Okt, 05:04
I ett helt år hade svenskarna i Belgien laddat för att få heja på Sverige i EM-kvalet på "hemmaplan". Så slutade allt i terror – och mörka minnen från förr. Vi kommer vara extra vaksamma, säger Svenska kyrkan i Bryssel.
13 Okt, 14:46
Liberalernas partistyrelse vill utreda om det ska vara kriminellt att tvinga någon att ha på sig religiösa kläder, som slöja.
6 Okt, 21:10
Vetlanda kommun ska sluta servera vegansk mat i skolor och förskolor. Trots att det bryter mot nationella rekommendationer.
29 Sep, 16:00
Centerpartiets ledning åkte på bakslag direkt på partiets stämma. Partiet vill nu att betyg i årskurs 6 avskaffas. En vinst för ungdomsförbundet, säger Cuf-ordföranden Caroline von Seth.
18 Sep, 13:46
Hon har varit en av de mest framträdande personerna i svensk politik under mer än ett decennium. När Annie Lööf summerar sin tid vid makten i bokform ges för första gången en inblick i de hemliga förhandlingsrummen som ledde fram till januariavtalet.
17 Sep, 14:02
En skjutning alldeles intill förskolan. Parkeringen avspärrad på grund av en misstänkt bomb. Den senaste tidens våldsdåd i Uppsala har fått personalen på en av förskolorna i Uppsala att vara ute mindre med barnen. Även hemtjänsten i området påverkas.
1 2 3 4 ... 9