Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liberalernas nya förslag: Vill stoppa bönestunder i skolan

- 11/10/2019, 15:10

Snart kan det bli slut på bönestunder i skolorna runt om i Sverige – iallafall om Liberalerna får bestämma. Liberalernas kongress kommer att träffas och gå igenom olika förslag, bland annat motionen om konfessionella inslag i religiösa friskolor.

Snart är det dags för Landsmöte i Västerås, där 183 ombud från Liberalerna kommer att mötas för att diskutera diverse förslag, både från partistyrelsen men också från partimedlemmarna.

Två rapporter

På agendan står bland annat två rapporter som Liberalerna tagit med sig i hopp om att vinna stöd. Den ena rapporten handlar om det mest omtalade ämnet världen över just nu – nämligen klimatet. Den andra rapporten innefattar en nationell strategi om våld mot barn, rapporterar DN.

Inga fler religiösa friskolor

L-styrelsen har också kommit överens om att svara ja till motionen gällande att Sveriges skolor ska vara fria från konfessionella inslag – alltså vill de att skolorna inte längre ska erbjuda bönestunder under rasterna, något som partiledaren Nyamko Sabuni ställer sig bakom:

– Ingen ska känna sig tvingad att delta i de konfessionella ceremonierna, förklarar Sabuni för DN.

Två olika åsikter

Men gällande friskolors nyetablering har Liberalerna och det Liberala ungdomsförbundet två skilda åsikter. I motionen finns även förslaget om ett etableringsstopp för religiösa friskolor, något som ungdomsförbudet snarare vill se ett totalförbud mot, skriver DN.

Håller du med Liberalerna?