Darfor-far-du-ont-i-rumpan-under-mens
Därför får du ont i rumpan under mens - Foto: Shutterstock

Därför får du ont i rumpan när du har mens

Okej, de flesta med en livmoder är nog beredda på en del smärta i magen under mensen. Men har du ibland känt som knivhugg lite längre bak och tänkt "vad tusan är det som händer nu?". Oroa dig inte, det är helt normalt! Låt oss reda ut det hela:


Mensen kan komma med mixade känslor. Ibland kan det vara ett glädjebesked medan det andra gånger mest känns som en pina. 

Bättre blir det inte av att ha jobbig mensvärk – eller rumpvärk? Ja, det är faktiskt vanligt att även få en skarp smärta i baken under lingonveckan. 

Här är tre anledningar till varför det kan göra ont i rumpan när man har mens: 

Uppsvälldhet och kramper

Mensvärk är faktiskt inte endast begränsat till magen – även i rumpan kan man känna av konsekvenserna av mensen. 

Det vi kallar för mensvärk är nämligen kramper som livmodern ger ifrån sig när ett ägg inte har befruktats. Då måste organet göra sig av med den förstorade slemhinnan som ägget skulle växt i, något som får livmodern att dra ihop sig på ett enligt många smärtsamt sätt. 

Om man också är uppsvälld när man får dessa kramper kan det skapas en hel del påtryckningar på musklerna i ändtarmen. Något som i värsta fall kan leda till en jobbig känsla i baken.

Livmoder närmare ryggen 

En annan anledning till att det kan sticka till i rumpan under mensen är att ens livmoder lutar sig bakåt. 

Det här är ovanligare än att ha en framåtlutad livmoder men förekommer definitivt. Om så är fallet tenderar även mens-smärtan att leta sig bakåt. 

Förstoppning 

För en del kvinnor är det vanligt att bli förstoppad under mensen, något som kan skapa en smärtsam känsla där bak. 

Som tur är finns det också saker man kan göra för att skynda på processen, såsom att äta fiberrik mat och dricka mycket vatten. 

Bildkälla: Shutterstock

Åtgärder 

Vad ska man då göra om man drabbas av akut rump-smärta under mensen? Jo, här gäller det att få musklerna att slappna av. 

Bland annat kan man träna, bada, få massage eller ta en mildare smärtstillande. 

Om smärtan inte går över...

Om smärtan är svårartad och inte går över kan det vara ett tecken på endometrios eller muskelknutor på livmodern. Vid såna misstankar bör man direkt söka vård, skriver Self

Läs även: Mensvärk? Här är fyra hemmaknep som verkligen fungerar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få ont i rumpan när du har mens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras efter bombhot

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.