Stikkan Andersson
Stikkan Andersson tillsammans med ABBA. - Foto: AP Photo/TT

Stikkan Andersson – så var poplegendarens sista år i livet

När man talar om det svenska popundret går det inte att glömma Stikkan Andersson. Men Stikkans sista år var ingen ljuv musik.


Stig Andersson, mer känd som ”Stikkan”, är en av de viktigaste ikonerna inom svensk popmusik. 

Stikkan Andersson var inte bara ansvarig för megastjärnor som Abba och Ted Gärdestad, han var också pappa till Polar-priset, som fortfarande delas ut årligen. 

Stikkan Andersson (andra från vänster) tillsammans med Abba i Eurovision Song Contest 1974 (AP Photo via TT)

Men Stikkans liv fick ett tragiskt slut.

1989 sålde Andersson skivbolaget Sweden Music och hela Abbas låtskatt för 189 miljoner kronor – något som fick många artister, inklusive Abba-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus, att gå i taket. 

De sista åren i Stikkan Anderssons liv kantades av bråk, rättegångsprocesser och vilsna affärer. 

När dottern Marie Ledin skrev en bok om sin pappa 2008 avslöjade hon att hon hittade Stikkan Andersson död på köksgolvet 1997. Han var då 66 år gammal. 

Vid den tiden var han djupt nere i ett alkoholmissbruk. 

– Förfallet kom i slutet och de sista åren var bedrövliga. Då gick det bara att prata med honom före lunch. Sedan tog berusningen över. Han vräkte säkert i sig en flaska whisky om dagen, sa Marie Ledin i en intervju med Svenska Dagbladet 2008. 

Sista gången Marie Ledin träffade sin pappa la hon märke till att han satt och tittade på gamla foton, och efteråt har hon undrat om han ”förberedde sig på att dö”. 

Stikkan Andersson i mitten av 90-talet (Hans T Dahlskog/TT)

MER OM DET SVENSKA POPUNDRET: Så lever Abba-stjärnorna idag!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.