Fredag 7 Maj
Stockholm

Polisen: Därför skjuts och sprängs det i Malmö nu

Malmö skjutningar
Polisen höll presskonferens på måndagen. Foto: AP procentJohan Nilsson/TT

Den öppna droghandeln göder gängkrigen. Nu vill polisen har skarpare insatser mot cannabis. Det meddelade Malmöpolisen på pressträff idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det har varit en mörk helg för Malmö. 

En 15-årig pojke har skjutit till döds, en annan pojke har skadats svårt. Det har även inträffat ett flertal sprängningar i staden under senaste tiden.

På måndagen höll polisen presskonferens om det våldsamma läget i Malmö, och vad man tror måste göras för att stoppa sprängningarna och skjutningarna. 

– Det har varit en svart helg för Malmö, sa Stefan Sintéus vid Malmöpolisen på dagens pressträff. 

Pressträff i Malmö idag (Andreas Hillergren/TT)

Man kommer nu tillsätta en samverkansperson som ska ta reda på vad man ska göra på lång sikt i området för att stoppa kriminaliteten. 

Cannabis stort problem

Man tror också att det är knarkpengar som föder gängkrigen, och att den öppna droghandeln är en stor orsak till våldet. Därför ska polisen nu ta hårdare tag mot langning och droghandel.

– Vi tror att droghandeln är en stor anledning till att vi ser skjutningar i Malmö, framför allt cannabis, sa Stefan Sintéus på presskonferensen. 

Ett stort problem är också att unga faktiskt vill köpa narkotika, och att man på så vis gynnar gängen. 

– Det finns en stor marknad för narkotika, framför allt hasch och cannabis, i Malmö. Att jobba med dessa frågor bli allt viktigare, sa Per-Erik Ebbeståhl, säkerhetsdirektör i Malmö, på presskonferensen. 

Dock menar man att man har läget under kontroll. 

– Våra insatser har gjort att många blivit frihetsberövade. Det finns en oro i samhället, men vi bedömer läget vara under kontroll, sa Sintéus vid Malmöpolisen under presskonferensen. 

Mer om Malmö: Attacken mot statsministern efter skjutningarna: "Provocerande!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela