2020 höjs pensionerna.
Så här mycket höjs pensionerna. - Foto: Foto: Shutterstock

Så här mycket höjs din pension 2020

Efter 2019 höjs pensionerna – och det innebär att miljontals svenska pensionärer får lite mer i fickan. Här går vi igenom exakt hur mycket mer du får efter höjningen.


2020 höjs inkomstpensionen med 2,1 procent – något som i praktiken innebär några extra hundralappar i månaden för de flesta pensionärerna. 

Nyheter24 har tagit reda på hur mycket man får i pension från och med 2020.

INKOMSTPENSIONEN HÖJS MED 2,1 PROCENT

Om du är född 1938 eller senare och har arbetat i Sverige har du tjänat in inkomstpension. Inkomstpensionen är en del av din allmänna pension. 

Varje år som du jobbar avsätts 16 procent av din årliga inkomst till din inkomstpension. Och nu meddelar Pensionsmyndigheten att den höjs med 2,1 procent. Förenklat kan man säga att för varje år som du arbetar och betalar skatt i Sverige så får du pensionsrätt som är din intjänade pension. 

Även om du får exempelvis sjuk- och aktivitetsersättning eller a-kasseersättning tjänar du till din allmänna pension. Din inkomstpension beräknas med ett delningstal som huvudsakligen grundar sig på din återstående livslängd.

EXEMPEL

Du som har  11 000 kronor i inkomstpension får  230 kronor mer per månad före skatt. 

Du som har  15 000 kronor i inkomstpension får  320 kronor mer per månad före skatt.

Du som har  18 000 kronor i inkomstpension får  380 kronor mer per månad före skatt.

GARANTIPENSION

Höjningen kan innebära en extra slant varje månad. Foto: Henrik Montgomery / TT

Garantipensionen är en garanterad pension som fungerar som ett grundskydd för den som har haft låg inkomst under livet. Hur mycket du får baseras på ditt civilstånd, hur länge du bott i Sverige, och på hur stor din inkomstpension är.

För garantipensionärer innebär årskiftet en höjning på 1,7 procent. Samma grupp får även 200 kronor mer per månad i generell höjning.

BOSTADSTILÄGG

Om din pension, tillsammans med dina andra inkomster, landar på omkring 15 000 kronor eller lägre efter skatt så kan du ha rätt till bostadstillägg. 

Om du har en sambo eller make/maka så gäller andra regler. 

Bostadstillägget är skattefritt och har fram tills detta år som högst legat på 5 560 kronor per månad. 2020 höjs det från maximalt 5 560 kronor till maximalt 7 000 kronor per månad.

SKATTEN PÅ DESSA PENSIONER SÄNKS 

För den som sammanlagt har en pension på 17 000 kronor och uppåt så sänks skatten enligt följande skala.

18 750 kronor i pension: cirka 78 kronor i lägre skatt per månad.

20 833 kronor i pension: cirka 215 kronor i lägre skatt per månad. 

25 000 kronor i pension: cirka 335 kronor i lägre skatt per månad.

33 333 kronor i pension: cirka 558 kronor i lägre skatt per månad.

41 666 kronor i pension: cirka 759 kronor i lägre skatt per månad. 

Räkneexempel från Dina Pengar

De pensionärer som har lägre inkomster än 17 000 kronor har sedan tidigare fått likvärdiga skattesänkningar. Dessutom sänks skatten med fast belopp – 137 kronor i månaden – för invånare i 80 glesbygdskommuner.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pensionssparar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.