Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skräckprognosen : Så blir vädret i jul

- 20/11/2019, 14:55 -

Alla drömmer väl om en julaftonsmorgon där snön ligger i drivor utanför fönstret. Nu kommer prognosen som avslöjar hur det blir med den saken i år.

Danska meteorologiska institutet DMI har släppt en långtidsprognos för vintern. I den får vi också reda på hur vädret ser ut att bli i jul. 

Drömbilden av vädret på julafton.
Drömbilden av vädret på julafton. Bildkälla: Shutterstock

Generellt sett verkar vintern bli mild och blöt och det ska bli riktigt kallt först i andra halvan av januari.

Och till jul ser det inte ut att bli mycket bättre. Prognosen gäller de södra delarna av Sverige och är något osäker då julen ännu ligger långt fram i tiden. 

"Troligt med plusgrader"

Men att vi skulle få en vit jul verkar inte vara något att hoppas på.  

– Vi kommer troligtvis inte få en vit jul i de södra delarna av Sverige i år. Förmodligen blir det ett par plusgrader, säger meteorologen Steen Hermansen från DMI till Nyheter24

Om det skulle komma enstaka snöfall till jul så är det mest troligt att snön faller runt kusterna. 

Snö till jul är inget att hålla tummarna för.
Snö till jul är inget att hålla tummarna för. Bildkälla: Shutterstock

Snön kommer sedan inte att klara av att hålla i sig när nederbörden rör sig in mot land utan då istället falla som regn. 

Men som sagt är den danska prognosen osäker.

SMHI:s 10-dygnsprognos skvallrar dock om att danskarna hade rätt. På julafton verkar det bli ett par plusgrader och till större delen molnigt eller halvklart i söder.  Ju längre vi rör oss norrut ju kallare blir det. Men man ska komma ganska så långt norrut och gärna in mot fjällen för att man ska få en vit jul.

Är du nyfiken på hur vädret blir resten av vintern? Det kan du läsa om här