Nu införs tiggeriförbud i Skurup.
Tiggeriförbud införs i Skurup. - Foto: Foto: Björn Lindgren / TT

Nu inför Skurup tiggeriförbud

Skurup blir en av de handfull kommuner som inför tiggeriförbud. Samtidigt är det bara en knapp tredjedel av de 29 kommuner som tidigare visat intresse för samma förbud, som faktiskt genomfört det.


När Sverigedemokraterna i Skurup lade fram en motion om tiggeriförbud förra året skapade det en del debatt. 

Trots att motionen fick stöd av Moderaterna och Skurupspartiet, var andra delar av kommunfullmäktige kritiska till förslaget. 

"Ser inga tiggare"

– För det första så ser jag inga tiggare här och när det gäller gatumusikanter ser jag inte dem som tiggare faktiskt, sade Sven-Åke Strandberg, medlem i Kristna Värdepartiet, under kommunfullmäktiges sammanträdande.  

Även Göran Pettersson (MP) som är ledamot i Skurups kommunfullmäktige ifrågasatte förbudet:  

– Jag kan inte heller se att vi har så många tiggare kvar. Gatumusikanter är väl inte något man kan säga bidrar till Skurups kommun, men jag kan inte heller säga att de försvårar eller gör någonting dumt, sade Göran Petterson, rapporterar Lokaltidningen

Nu införs förbudet

Men nu, nästan ett år senare har förbudet införts. Och Skurup blir en av flera andra kommuner i Skåne som infört liknande förbud.

Andra kommuner i Skåne som också infört tiggeriförbud är bland annat Bromölla, Staffanstorp, Katrineholm och Sölvesborg.

Få kommuner i landet som infört tiggeriförbud

Utöver de nämnda kommunerna har en handfull kommuner i andra delar av landet infört samma förbud, men i det stora hela handlar det om en relativt liten skara. 

Bland de 29 kommuner som visat intresse för tiggeriförbud handlar det om en knapp tredjedel som faktiskt infört ett, rapporterar SVT. 

Ordförande i Kommunstyrelsen: "Lösa problem som man inte har"

Kävlinge var en av de kommuner som tidigare visat intresse, men sedan backat på frågan.

Ordförande för kommunstyrelsen  i Kävlinge, Pia Almström, är en av dem som ändrat uppfattning.

– Jag tycker att det skulle vara ganska meningslöst just nu, vi har tre platser i hela kommunen där vi har tiggare. Jag tycker inte att man ska lösa problem som man inte har och jag tycker inte att vi har problem idag, sade Pia Almström (M), ordförande för kommunstyrelsen i Kävlinge, till Aftonbladet angående beslutet.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.