Greta Thunberg håller tal på COP25
Greta Thunberg höll under onsdagen tal på COP25 i Madrid. - Foto: Bildkälla: Andrea Comas / AP / Paul White / AP

Greta Thunbergs budskap på FN-mötet: "Vi har inte tid"

Under onsdagen höll Greta Thunberg sitt efterlängtade tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid, COP25.


Efter en lång resa med många om och men anlände äntligen Greta Thunberg till FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid. Till mötet har flera talare blivit inbjudna, varav Thunberg är en av dem.

Under onsdagen var det dags för Thunberg att framföra sitt tal och hennes budskap var kristallklart: Vi har inte tid att bortse från vetenskap.

Thunberg ägnar en stor del av sitt tal att prata om och ta upp exempel från de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel, IPCC.

Greta Thunberg under talet på COP25. Bildkälla: Paul White AP/TT

Hon refererar till Parisavtalet och lägger betoning på i sitt tal just varför det är så viktigt att undvika att gå över 1.5-gradersmålet som är utsatt i avtalet.

– Varför är det så viktigt att stanna under 1.5 grader. För bara vid en grads förändring dör folk av klimatkrisen. Därför det är vad den enade forskningen utlyser för att undvika att destabilisera klimatet, säger Thunberg.

Och trots att Thunberg påpekar att det är en rådande kris vi står inför så finns det hopp, ett hopp hon själv bevittnat under sina resor.

– Det finns hopp, jag har sett det. Det kommer inte från regeringen eller bolagen, det kommer från folket, säger Greta Thunberg i sitt tal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Thunberg
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.