Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunbergs budskap på FN-mötet: "Vi har inte tid"

- 11/12/2019, 10:05 -

Under onsdagen höll Greta Thunberg sitt efterlängtade tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid, COP25.

Efter en lång resa med många om och men anlände äntligen Greta Thunberg till FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid. Till mötet har flera talare blivit inbjudna, varav Thunberg är en av dem.

Under onsdagen var det dags för Thunberg att framföra sitt tal och hennes budskap var kristallklart: Vi har inte tid att bortse från vetenskap.

Thunberg ägnar en stor del av sitt tal att prata om och ta upp exempel från de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel, IPCC.

Greta Thunberg håller tal på COP25.
Greta Thunberg under talet på COP25. Bildkälla: Paul White AP/TT

Hon refererar till Parisavtalet och lägger betoning på i sitt tal just varför det är så viktigt att undvika att gå över 1.5-gradersmålet som är utsatt i avtalet.

– Varför är det så viktigt att stanna under 1.5 grader. För bara vid en grads förändring dör folk av klimatkrisen. Därför det är vad den enade forskningen utlyser för att undvika att destabilisera klimatet, säger Thunberg.

Och trots att Thunberg påpekar att det är en rådande kris vi står inför så finns det hopp, ett hopp hon själv bevittnat under sina resor.

– Det finns hopp, jag har sett det. Det kommer inte från regeringen eller bolagen, det kommer från folket, säger Greta Thunberg i sitt tal.

Håller du med Thunberg