Fyrverkerier, Nyårsafton, Förbud
De här nya reglerna gäller för fyrverkerier i år. - Foto: Bildkälla: Shutterstock

Fyrverkerier kräver tillstånd – det här gäller

Sedan en tid tillbaka blev det klart att ett visst förbud mot fyrverkerier skulle införas 2019. De nya reglerna började gälla 1 juni i år, och nu måste man höra av sig till kommunen för att skjuta upp särskilda raketer.


Snart är det dags för det nya året att ringas in, och det gäller även för de nya reglerna av användning för särskilda fyrverkeripjäser.

Nyheter24 har listat allting du behöver veta om hanteringen av särskilda fyrverkerier under nyår

Hårdare regler

De nya reglerna som trädde i kraft den 1 juni 2019 betyder att raketer på pinne endast får säljas till personer som fått ett särskilt tillstånd från sin kommun. Reglerna gäller även för raketer på pinne som är införskaffade innan de nya reglerna började gälla. 

Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

Men regeländringen kräver inte bara ett intyg, det kräver även att man i samband med införskaffat intyg från kommunen har genomgått en speciell utbildning för hantering av raketer med styrpinne.

Däremot skriver MSB (Myndigheten för sammhälskydd och beredskap) att bestämmelsen gäller bara raketer med styrpinne och att andra fyrverkeripjäser inte berörs av de nya reglerna. 

Vill minska skadestatistiken i landet

Det är inte första gången raketer förbjuds, 2002 förbjöds smällare och 2014 förbjöds tyngre raketpjäser. Och alla förbud har införts med hopp om att minska skadestatistiken i landet.

Mikael Ekeberg, utredare för MSB, menar att förbudet mot raketer på pinne utan tillstånd är främst till för att minska antalet olyckor och akuta personskador, säger han till Mitt i.

Läs även:
21 sjukt roliga lekar till festen för dig som är vuxen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!