Äldreboendet La Casa i Hägersten
Sex av tio kommuner gör besparingar inom äldreomsorgen. - Foto: Bildkälla: Pontus Lundahl // TT

Sex av tio kommuner gör besparingar inom äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör besparingar inom äldreomsorgen. Det framgår av en granskning som Kommunalarbetaren har framförts.


I år gör sex av tio kommuner besparingar på nämnden som ansvarar för äldreomsorgen. Det skärs ner på bland annat bemanningen, inköp i hemtjänsten och dessvärre nedläggning av äldreboenden, enligt Kommunalarbetaren.

I granskningen som har framförts av Kommunalarbetaren, sparar 108 kommuner av landets totalt 290 kommuner på nämnden som ansvarar för äldreomsorg 2019.

Det förekommer även i granskningen att 209 av 290 kommuner hade underskott 2018, inom de nämnder som ansvarar för äldreomsorg.

Bildkälla: Henrik Montgomery // TT

"Går hem och gråter om kvällarna"

– I hemtjänsten är det kort om tid inlagt i minusschemana, du får inte vikarier om någon är sjuk, så du får fler brukare på ditt dagsschema och det blir ännu mer stressigt. En undersköterska sa till mig att hon inte orkar något mer, hon går hem och gråter om kvällarna, säger Ingrid Olsson till Kommunalarbetaren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.