Rekordlång väntan med begravning: "Fokus är mer, hinner jag?"

- 04/01/2020, 22:44

Den genomsnittliga tiden mellan dödsfall och begravning har ökat till 23,5 dagar. Det här är den högsta siffran som någonsin uppmätts, enligt data som Ekot tagit fram. Och anledningen är delvis självisk: "Fokus är mer hinner jag", säger experten.

Det är tiden mellan dödsfall och begravning som har ökat, något som lett till att det ibland blir ont om plats i bårhusen. 

– Vi har de platser vi har och ibland kan det bli trångt, framförallt kring storhelger. Men vi har aldrig varit i någon stor kris, för vi har en krisplan där vi kan öppna upp fler kylplatser, säger Gunilla Widegren, ansvarig för bårhuset vid Östersunds sjukhus, till Ekot. 

"Ovärdigt" 

Enligt lag ska en begravning hållas inom en månad från det att en person avlidit. 

Det händer dock att den avlidna personen ligger kvar längre än så. Något som Charlotta Gestblom, verksamhetschef på patologen i Värmland, ifrågasätter.

– Jag tycker att det är ovärdigt att man ligger på ett bårhus istället för att komma till sista vilan, säger hon till Ekot.

Hon fortsätter, och förklarar vad hon tror är anledningen till den långa väntan:

– Fokus är mer ”hinner jag, när kan vi få kyrka, jag ska åka på resa, vilken tid” med mera. Vi har inte fokus på att första hand ta hand om den anhörig som gått bort.

Lagstadgad tid kortare i grannländerna

I många länder är det kutym att begrava en avliden person så fort som möjligt, ibland till och med inom ett dygn. 

I grannländerna Norge och Danmark är den lagstadgade tiden mellan dödsfall och begravning två veckor. 

Mer nyheter: Hund hittad övergiven vid kyrka – med "förlåt"-lapp från ägaren