Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filmerna inifrån Arla-gården: Korna vadar i sin egen avföring

- 29/01/2020, 14:09 -

Nya filmer inifrån en av Arlas gårdar avslöjar fruktansvärda levnadsförhållanden för mjölkorna. I filmerna syns utmärglade kor som tvingas ligga och stå i sin egen avföring.

Utmärglade och trötta kor som  ligger och vadar i ett tjockt lager av avföring.

Det är vad som fångats på film inifrån en gård tillhörande mejerijätten Arla.

Gården, som är en av de större i Hälsingland, är del av de 2 600 gårdar som ägs av mejeriföretaget.

Kor.
Bilder inifrån gården. Foto: SVT, Uppdrag Gransking.

Trots att Arla på sin hemsida skriver att "våra kor måste må bra och bli väl omhändertagna" visar avslöjandet, som gjorts av Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg, något helt annat.

"Bland det värsta jag har sett"

En av de som tagit del av filmerna är Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Margareta Stéeni
"Det är verkligen ovärdigt" säger Margareta Stéeni, som synbart rörs till tårar över kornas levnadsförhållanden, i Uppdrag Granskning. Foto: SVT, Uppdrag Granskning. 

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger hon till SVT. 

Före detta anställd: "Djuren behandlades inte väl"

Enligt SVT ska gården genom åren till stor del använt sig av utländsk arbetskraft. Och tidigare anställda ska ha vittnat om krångel med löner och överenskomna arbetstider. 

I en intervju berättar en tidigare anställd att han vittnat hur djuren behandlats illa. 

– Jag såg att djuren inte behandlades väl av de ansvariga. Ägaren var inte inblandad i att sköta gården. Han brydde sig inte, säger han till SVT. 

Arla avböjer intervju

Mejeriföretaget har tackat nej till intervju då de inte vill diskutera en enskild individ i media, bland annat med hänvisning till att bonden inte är ett företag, rapporterar SVT

I videospelaren ovan kan du se filmer som fångats inifrån gården.

Se hela avsnittet av Uppdrag granskning ikväll på 20:00 på SVT1 eller redan nu på SVT Play. 

Veterinärer kämpar för att hålla döende zoo-lejonen vid liv

Man döms till djurplågeri – svultit häst med uppsåt

Dold kamera avslöjar brutala djurförsök – blöder till döds