Efter kritiken mot nya bonussystemet – nu backar Ica

- 31/01/2020, 14:51

När Ica presenterade sitt nya bonussystem lät inte reaktionerna vänta på sig. Kunderna rasade, egna handlare ifrågasatte och konkurrenter pikade. Nu backar Ica och sänker bonusgränsen.

Det var för en vecka sedan som Ica presenterade detaljerna kring sitt nya bonussystem. Ett nytt poängsystem kallat "Stammis" skulle införas.

Systemet marknadsfördes som en förbättring för kunderna men många menade istället att det var en rejäl försämring.

På Ica:s hemsida står det: "Du som har ett ICA-kort är nu stammis på ICA. Du behöver alltså inte göra något, skönt va?".

Det höll inte kunderna med om, eftersom poängen brann inne om man inte handlat för mer än 2000 kronor i månaden.

Ica fick hård kritik av handlare och kunder. (Pontus Lundahl/TT)

Även Ica-handlare höll med om kritiken och menade på att deras kunder blir förlorare. Konkurrenterna Coop och Lidl passade på att gotta sig på Ica:s bekostnad.

”Dagens gåta: Vem är det som samlar och samlar, men ändå inte får något tillbaka? Svar: en stammis”, frågade sig Coop på Facebook.

”Hos oss behöver du inte vara stammis för att få bra priser”, kontrade Lidl med.

NU BACKAR ICA

Och nu ändrar sig alltså Ica. Idag gick företaget ut med ett Facebook-inlägg där meddelar att ett tillägg gjorts i "Stammis"-systemet.

Gränsen för uppnå bonusen sänks med hälften till 1000 kronor i månaden, men bara om du handlar för den summan två månader i rad.

– Vi har lyssnat på kunderna och gör det här tillägget, säger Ica:s vd Anders Svensson till Aftonbladet.

Frågan är om det är nog för att stilla kundernas raseri. Några kunder menar att bekymret med bonusar som brinner inne kvarstår trots förändringarna.

Alla kunder är inte helt övertygade om att förändringarna är nog. (Pontus Lundahl/TT)

I en kommentar till Facebook-inlägget uttrycker en kund sitt missnöje med justeringarna och får medhåll av många andra.

"Var inte problemet att ni nollställer poängen varje månad och på så sätt bestjäler era 'stammisar' på deras intjänade poäng?", skriver kunden på Facebook.

I ett svar på kommentaren skriver Ica att de är säkra på att lojala kunder kommer att få lika mycket eller mer bonus framöver. Hur det blir med den saken återstår att se.