Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Dyrare böter för dig som tjänar mycket

- 05/02/2020, 09:06 -

Vänsterpartiet föreslår ett nytt system som skulle innebära att fortkörningsböter baserades på förarens inkomst. "Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter" säger Linda Westerlund Snecker.

Vänsterpartiet har kommit med ett nytt förslag gällande fortkörningsböter. 

Enligt det nya förslaget vill de att boten ska baseras på förarens inkomst.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Linda Westerlund Snecker, till SVT. 

Vill ta efter Finland

Idag baseras bötesbelopp på hur mycket man överskridit den angivna hastighetsbegränsning. 

Men V menar att det kan bidra till att fler med hög inkomst kör fort, då de inte har något problem med att betala en bot. 

Och med Finland som förebild vill V att fortkörningsböter ska vara något som ingen vill få, oavsett hur ens ekonomi ser ut. 

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till SVT.

Blandade reaktioner från andra partierna 

Förslaget kommer att diskuteras i justitieutskottet nu i vår och de andra partierna verkar relativt delade när det kommer till frågan. 

Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit att man bör utreda ett liknande inkomstbaserat bötessystem, medan Liberalerna ställer sig negativt till frågan. 

Socialdemokraterna ser det i nuläget inte som en prioriterad fråga medan Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling anser att förslaget är intressant. 

– Är det någon som kör för fort och har en väldigt hög inkomst, så kan det vara väldigt lite pengar för den personen, och det tror jag kan uppfattas som stötande, säger han till SVT. 

Danmarks regering föreslog nyligen hårdare straff för grova fartförbrytare – bland annat 20 dagar i fängelse och indraget körkort i tre år. Här kan du läsa om det.