Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danska förslaget: 20 dagar i fängelse för fortkörning

- 04/02/2020, 11:45 -

Danmarks transportminister föreslår nu skärpta straff för fortkörare – 20 dagars fängelse och indraget körkort i upp till tre år.

I Danmark ser regeringen över ett förslag som skulle kunna innebära mycket hårdare straff för de allra grövsta hastighetsöverträdarna. 

Förslaget kommer ifrån landets transportminister Benny Engelbrecht, som vill att man ska skärpa straffet för att avskräcka fler från fortkörning. 

20 dagars fängelse – indraget körkort i tre år

Fortkörning
Förare som kör i mer än 200 kilometer i timmen kan få körkortet indraget i tre år. Foto: Foto: Emil Langvad / TT

Om förslaget blir till lag kommer det att beröra de som kör över 200 kilometer i timmen. Straffet skulle innebära 20 dagar i fängelse, utan möjlighet att släppas tidigare, och indraget körkort i tre års tid. 

– Om du kör så långt över hastighetsgränserna räcker det inte att du bara får böter, säger han till danska DR. 

Samma kan gälla i stadszoner 

Regeringen vill att regeln även ska gälla för det som överskrider en angiven hastighetsgräns med 100 procent när du kör i mer än 100 kilometer i timmen.

Exempelvis om du kör 100 kilometer i timmen på en 50-väg, eller 160 på en 80-väg. 

Benny Engelbrecht
Danmarks transportminister, Benny Engelbrecht. Foto: Johan Nilsson / TT

– Jag tror att det kommer att ge effekt när vi skickar en sådan signal: Nu får du inte bara böter. Du åker direkt in i fängelse, säger Engelbrecht, till DR

LÄS ÄVEN: 

Fredrik Wikingsson blir av med körkortet: "Som en pajas"


Är detta ett rimligt lagförslag?