Så bör du göra om du blir rånad
Så bör du göra om du blir rånad - Foto: Heiko Junge & Johan Nilsson/TT

Expertens viktiga råd: Detta ska du göra om du blir rånad

Antal ungdomsrån har fördubblats under de senaste tre åren. Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem tipsar om hur du bör agera om du blir utsatt för ett personrån.


Färska siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att antalet anmälda rån mot unga under 18 år fördubblades mellan åren 2016 och 2019.

Risken att du som ung blir rånad är alltså högre än på många år. På polisens hemsida går det att läsa vad du ska göra om du har blivit utsatt för ett personrån. 

Men hur bör agera under själva rånförsöket?

Nyheter24 kontaktade Sven-Erik Alhem som är förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige, för att ta del av hans bästa tips.

Sven-Erik Alhem delar med sig av sina bästa råd. (Stig-Åke Jönsson/TT)

Hur bör man agera om man blir rånad?

– Det beror på situationen, men generellt stämmer devisen "bättre fly än illa fäkta". Sen är det annan sak om du är världsmästare i tungvikt och rånaren är en ödmjuk, stammande liten typ, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

FÖRSÖK DISTRAHERA ANGRIPAREN

Han betonar att det är väldigt viktigt att tänka på att lagen ger dig stort utrymme att freda dig mot brottsliga angrepp och du har rätt oskadliggöra angriparen med våld.

Men det är en sak vad du har rätt till att göra och en annan vad du bör göra. Sven-Erik Alhem säger att om man kan undvika våld är det alltid bättre.

Ett tips är att försöka distrahera rånaren.  Att säga något oväntat, för att få angriparen att tappa fokus.

– Man kan exempelvis säga "vilka snygga byxor" eller "vilken vacker skjorta" för att med humor och värme försöka distrahera din angripare, säger Sven-Erik Alhem.

Han medger dock att det onekligen kräver mycket av offret, men att det är att föredra framför att försöka ingripa själv.

– Det är bättre att att lämna ifrån sig saker än livet. 

"Rånare är ynkliga små människor"

Sven-Erik Alhem säger att om det finns människor i närheten kan det vara en bra idé att ropa på hjälp, men varnar för att det också kan göra rånarna mer ännu mer aktiva. 

Är de dessutom beväpnade så kan det göra situationen ännu farligare. Men om rånet sker nära en större folksamling kan du försöka påkalla andras uppmärksamhet.

– De flesta rånare är ynkliga små människor som skulle bli skrämda om en hop människor kom emot dem, säger Sven-Erik Alhem.

I vissa situationer går det dock varken att fly eller fäkta. Då menar Sven-Erik Alhem att det bara är att göra som rånarna säger och följa deras instruktioner.

DETTA SKA DU INTE GÖRA

Vad bör du absolut INTE göra om du blir utsatt?

– Du bör inte försöka gripa eller attackera rånarna. Det är föga sannolikt att du lyckas utan skador, säger han.

Hans allmänna råd är istället att försöka komma undan så gott det går genom att prata lugnt och sansat och därefter försöka avlägsna dig.

Sven-Erik Alhem menar att det är av yttersta vikt att polisen griper rånare.

– Om rånare grips och straffas sprids det att det är farligt för dem. Om de inte grips ökar risken att det lockar till sig fler utövare, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Mer brott och straff: Kvinna utgav sig för att vara barnfotograf – försökte kidnappa spädbarn

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.