Tisdag 19 Okt
Stockholm

Sex, demoner och hjärntvätt – så var livet i Knutby-sekten

Så var livet i Knutby-sekten
Så var livet i Knutby-sekten. Foto: TV3

Knutbydramat är ett av Sveriges mest spektakulära fall. Det slutade med flera mord, i en dokumentär får vi veta hur det var att leva i sekten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kristna församlingen i Knutby var till en början räddningen för den osäkra Sara Svensson, känd i media som "barnflickan", men det slutade i en mardröm. I TV3:s dokumentär "I huvudet på en gärningsman" tas  Knutbydramat upp. 

Knutbydramat har gått till kriminalhistorien som ett av de mest spektakulära fallen i Sverige. Experter i dokumentären berättar om den kristna församling i Knutby som många anslöt sig till. 

Sara Svensson. Bildkälla: TV3

– De var lite coola i den där församlingen, säger en före detta pastor i Knutby om hur församlingen uppfattades av människor som anslöt sig till den. 

Fick nya vänner

Rigmor Robért som är psykoterapeut och Knutbyexpert berättar att Sara Svensson var i en tid i i livet där hon slutat skolan och upplevde en förändring. 

– Det är väldigt vanligt att människor som ansluter sig till sekter gör det just när de är i en tid av förändring, berättar Rigmor i dokumentären.

Knutbypastorn Helge Fossmo. Bildkälla: TV3

Livet i sekten var till en början mycket lyckligt för Sara Svensson och de andra medlemmarna. Speciellt för Sara som hade haft en tuff uppväxt där mamman dött i cancer. Hon fick många nya vänner som älskade henne högt.

Sektmedlemmarna var oerhört tighta och hade olika projekt, barngrupper och drev en butik tillsammans. Men det fanns inget utrymme att ifrågasätta det ledarna sa och gjorde. 

Församlingen stötte ut Sara

Ledarna var Åsa Waldau och Helge Fossmo. Åsa Waldau är också känd som "Kristi brud", något som Sara Svensson ifrågasatte. Hon undrade hur Åsa kunde vara utvald när Gud skulle älska alla precis lika mycket. 

Det i kombination med att Helge Fossmo fattade tycke för Sara och försköt sin fru gjorde att Sara blev utstött. Helge sades vara utsatt för demoner som Sara kunde driva ut genom att de hade samlag. I församlingen blev hon då benämnd som fresterska. 

Åsa Waldau eller "Kristi brud". Bildkälla: TV3

– Då blir hon utstött av de andra i Knutbyförsamlingen, man kunde bli besmittad om man ens pratade med henne, berättar Per-Gustaf Eriksson som var Saras samtalsterapeut.   

Helge Fossmo hjärntvättade Sara och höll henne inlåst i sitt sovrum i åtta månader. Det var den här typen av förnedring mot Sara som till slut ledde till att hon var i ett tillstånd att mörda för Helges skull. 

Det som hände sen har blivit ett av de mest omtalade mordfallen i svensk kriminalhistoria med ett mord och ett mordförsök. 

Se klipp från dokumentären i spelaren ovan. 

I huvudet på en gärningsman sänds ikväll 21.00 på Viafree och TV3.

Kommentera
Kopiera länk
Dela