Ung kvinna knivhöggs i ett bråk om busskort
Ung kvinna knivhöggs i ett bråk om busskort - Foto: Stina Stjernkvist & Fredrik Sandberg/TT

Tonårig tjej knivhögg ung kvinna – över ett busskort

I augusti förra sommaren attackerade en kvinna i övre tonåren en annan ung kvinna och knivhögg henne ett flertal gånger. Anledningen till attacken var ett bråk över ett busskort. Nu sänker hovrätten straffet för den dömde kvinnan.


Den var den 26 augusti 2019 som en kvinna i 20-årsåldern hittades svårt skadad i sin lägenhet i Borås,rapporterar Expressen GT.

En man som är vän med kvinnan hade slagit larm till SOS.

– Hon dör, säger mannen i larmsamtalet.

Kvinnan hade blivit knivhuggen, och trots att polis var på plats i lägenheten redan inom två minuter, hade hon hunnit förlora mycket blod och hennes puls var svag.

Skadorna var livshotande. Läkare upptäckte bland annat blod i högra lungsäcken och en åtta centimeter djup sårskada på levern.

Trots det överlevde kvinnan och två dagar senare greps en jämnårig kvinna misstänkt för mordförsök.

BERÄTTELSEN SAKNAR TROVÄRDIGHET

Den gripna kvinnan nekar till brott under den efterföljande polisutredningen och hävdar istället att hon agerat i nödvärn.

Tingsrätten bedömde att hennes berättelse saknade trovärdighet när domen föll i december.

De gick istället på den andra kvinnans linje, och i centrum för den skildringen står ett busskort.

Den knivhuggna kvinnan berättar i förhör att hon först lånat ut sitt busskort till gärningspersonen och sedan trots upprepade förfrågningar, aldrig fått tillbaka det.

När busskortet aldrig kom tillbaka bröt hon sig in i den jämnåriga kvinnans bostad när hon inte var hemma, och tog tillbaka det på egen hand.

Den nu dömde kvinnan ska ha fått reda på det och efter ha beväpnat sig med kniv begett sig av till offrets bostad, i sällskap av en annan kvinna och en man.

Borås Tingsrätt. (Thomas Johansson)

LIVSHOTANDE SKADOR

I Tingsrättens dom står det att den misstänkte kvinnan sedan attackerade offret med kniv. Hugget var djupt och kraftigt, skadan som följde var livshotande.

De våldsamma knivhuggen fortsatte och ett flertal vittnen berättar att de hört dunsar som om någon kastades runt i lägenheten.

Tingsrätten konstaterade att kvinnan hade fått 14 års fängelse om offret hade avlidit av skadorna. Den snabba vården var den enda orsaken till att mordet inte fullbordades.

Domstolen dömde kvinnan till fängelse i tio år, men eftersom hon var under 21 år vid brottshändelsen blev påföljden istället fängelse i sex år och åtta månader.

Nu har dock hovrätten beslutat sig för att sänka straffet.

STRAFFET SÄNKS

Den dömde kvinnan var även åtalad för misshandel. Den ska ha inträffat dagen innan mordförsöken och kvinnan ska ha förgripit sig på en annan kvinna.

Den åtalade kvinnan ska ha slagit, sparkat, tagit strupgrepp och dragit den andra kvinnan i håret.

Tingsrätten dömde kvinnan till sex år och åtta månaders fängelse för både mordförsök och misshandel. En dom som hovrätten nu går emot.

Hovrätten menar att kvinnan blivit utsatt för provokation av offret.

Det i kombination med gärningspersonens unga ålder, gör att den samlade bedömningen blir att straffet ska sänkas till fängelse i fem år och sex månader.

Läs mer om brott och straff här:

Polisens varning: "Fejkpoliser" ökar i antal – lurar sig till pengar

Okänd ung man släpande in barn i skogsområde – för att våldta

Mamma misstänks klätt ut sin dotter och låtit män våldta henne

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.