Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya tesen: Därför sprids coronaviruset lätt

- 02/04/2020, 21:00

Forskare i Tyskland har studerat coronaviruset och kommat fram till en ny tes som skulle kunna vara en förklaring till varför det sprids så lätt.

En ny studie publicerad i Nature tyder på att coronaviruset trivs bäst i de övre luftvägarna, rapporterar Sveriges Radio.

Och det kan vara en av anledningarna till att det sprids så lätt. 

Det menar Stefan Schwartz, klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Det är det man brukar säga, att ett virus som förökar sig bra i de övre luftvägarna sprids relativt effektivt. Men håller det sig bara där så orsakar det inte så allvarliga symptom, säger Schwartz i en intervju med Sveriges radio. 

Sprids snabbare än SARS – men inte lika allvarliga symptom

Studien som utförts av forskare i Tyskland har studerat var i kroppen coronaviruset verkar trivas bäst. Man har jämfört viruset med sars-viruset som spreds under det tidiga 2000-talet. 

Forskarna kom fram till att sars-viruset trivdes bäst i de nedre luftvägarna och därför ledde till allvarligare symtom än coronaviruset. 

– Skräckscenariot är ett virus som är bra på både och. Vi ser ju att det finns allvarligare fall av covid-19, så i vissa fall kan det ta sig längre ner i luftvägarna. Covid-19 kan föröka sig både i de övre och nedre luftvägarna, säger Stefan Schwartz till Sveriges Radio