Nya tesen om varför sprids coronaviruset så lätt.
Här är nya tesen om varför sprids coronaviruset så lätt. - Foto: Foto: Shutterstock

Nya tesen: Därför sprids coronaviruset så lätt

Forskare i Tyskland har studerat coronaviruset och kommat fram till en ny tes som skulle kunna vara en förklaring till varför det sprids så lätt.


En ny studie publicerad i Nature tyder på att coronaviruset trivs bäst i de övre luftvägarna, rapporterar Sveriges Radio.

Och det kan vara en av anledningarna till att det sprids så lätt. 

Det menar Stefan Schwartz, klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Det är det man brukar säga, att ett virus som förökar sig bra i de övre luftvägarna sprids relativt effektivt. Men håller det sig bara där så orsakar det inte så allvarliga symptom, säger Schwartz i en intervju med Sveriges radio. 

Sprids snabbare än SARS – men inte lika allvarliga symptom

Studien som utförts av forskare i Tyskland har studerat var i kroppen coronaviruset verkar trivas bäst. Man har jämfört viruset med sars-viruset som spreds under det tidiga 2000-talet. 

Forskarna kom fram till att sars-viruset trivdes bäst i de nedre luftvägarna och därför ledde till allvarligare symtom än coronaviruset. 

– Skräckscenariot är ett virus som är bra på både och. Vi ser ju att det finns allvarligare fall av covid-19, så i vissa fall kan det ta sig längre ner i luftvägarna. Covid-19 kan föröka sig både i de övre och nedre luftvägarna, säger Stefan Schwartz till Sveriges Radio

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.