Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vårdpersonalens corona-larm: "Vi klarar inte ett större utbrott"

- 13/03/2020, 11:00 -

Coronaviruset fortsätter att spridas världen över. I Sverige har vi nu 725 bekräftade fall av smittan – och flera inom vården är tveksamma till om Sverige verkligen kan hantera viruset. Det visar en granskning från Expressen.

Under onsdagen dog den första personen i Sverige till följd av coronaviruset och fler än 700 personer har infekterats landet över

I samband med virusets spridning har trycket på vården ökat, och nu slår flera vårdanställda larm. 

Det sammantagna budskapet är tydligt – Sverige är inte redo för ett större coronautbrott.

Det visar en granskning från Expressen. 

Klarar inte ett större utbrott 

Expressen har varit i kontakt med flera läkare och sjuksköterskor runt om i Sverge. 

Majoriteten av dem uttrycker en oro och menar att Sverige inte är rustat för den corona-pandemi som vi nu befinner oss i. 

– Vi klarar inte ett större utbrott. Vi har minst antal vårdplatser i hela Europa, säger Anderas Fischer, kirurg och ordförande för yrkesföreningen Sjukhusläkarna Stockholm, till Expressen.

Han fortsätter: 

– Om vi gör en enkel kalkyl bara på Stockholms 2,3 miljoner invånare: Säg att tio procent smittas och att en procent av de smittade skulle behöva intensivvård – då skulle det behövas 2 300 platser, men vi har i nuläget 90.

Coronaviruset
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Tror att kapaciteten inte räcker 

Det finns även en rädsla angående att patienter kan komma att nekas intensivvård, detta då resurserna helt enkelt kan ta slut. 

– Jag är mycket orolig över att det inte kommer finnas tillräcklig med kapacitet att vårda alla som behöver vård. Hur ska man göra när sjukvårdspersonal blir sjuka?, säger en läkare som vill vara anonym, till Expressen.

Coronaviruset
Bildkälla: Mikael Fritzon/TT

Per-Olof Hansson, chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, menar dock att man har läget under kontroll på deras sjukhus, skriver Expressen.

Brist på resurser 

Ytterligare ett problem är att det redan nu råder en brist på fysiska resurser inom vården, såsom intubationsutrustning och handsprit. 

Under torsdagen gick därför Region Stockholm ut med att skyddsutrustning ska prioriteras mellan olika sjukhus enligt en särskild fördelningsnyckel.

Det har dock inte kommunicerats hur mycket utrustning det finns eller hur länge den beräknas räcka. 

Mer om coronaviruset: Första coronafallet spårat till november 2019