Nu säljs coronatester för hemmabruk
Nu säljs coronatester för hemmabruk - Foto: Shutterstock/Dental clinic Sweden

Experten om coronaviruset: Därför ska du inte lita på hemmatester

En svensk klinik har börjat sälja coronatester för hemmabruk och påstår att de ska vara 80 procent säkra. Men experterna säger att testerna inte går att lita på.


En svensk tandklinik, Dental clinic Sweden, har börjat sälja coronatester för hemmabruk. De påstår att testet är 80 procent säkert och på endast 15 minuter ska man få svar på om man har coronaviruset eller inte. 

– Vi är de första i landet att lansera produkten, vi har väntat på att få en certifiering som vi nu har fått, säger Ella Esasson, ordförande för Dental clinic Sweden till Aftonbladet. 

"Tjänar inte mycket pengar på testen"

Esasson säger att man skapat testet för att kunna avlasta sjukvården och för att människor ska veta om man bör stanna hemma eller inte. Hon säger också att tandkliniken inte tjänar särskilt mycket pengar på testerna.

Ett test kostar 189 kronor men kan också köpas i tvåpack för 299 kronor. Alla de anställda på tandkliniken har gjort testet och alla fick ett negativt resultat. 

– Det var i och för sig bra men man hade kanske önskat att någon skulle testat positivt så att vi verkligen hade kunnat bevisa att de fungerar, säger hon.

"Okänsligt test"

Men experter är tveksamma till hemmatesterna. Karin Tegnell Wisell på Folkhälsomyndigheten säger att testet kan ge en falsk trygghet och att hemmatestet är mycket okänsligt. 

– De mäter proteinstrukturerna och de behöver vara höga för att att det ska ge utslag. Det kan ta flera dagar innan man kommer upp i de nivåerna, säger hon till Aftonbladet

De tester som sjukvården använder sig av kan ge ett nästan hundraprocentigt resultat. Tegnell Wisell säger att om hemmatestet visar negativt kan man inte lita på det. 

Stanna hemma istället

Karin Tegnell Wisell tycker att man istället för att köpa dyra test sa stanna hemma vid minsta symtom. Hur det känns att ha coronaviruset har David tidigare berättat om.

Många funderar nu på hur skattebäringen påverkas av coronaviruset, alla svar hittar du här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!