Torsdag 9 Dec
Stockholm

9 tips för att få mer gjort när du pluggar hemifrån

Tips för at plugga effektivt hemma
Tips för at plugga effektivt hemma. Foto: Shutterstock

Nu är det många som sitter hemma och ska plugga på i samma takt som vanligt. Vi har samlat de nio bästa tipsen för att få saker gjort hemma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När man ska plugga hemifrån är det väldigt lätt att bli distraherad. Att strunta i plugget och istället slänga sig i soffan framför en film har aldrig varit mer lockande. Här kommer tips på hur du får plugget gjort och mer tid över till annat!

1. Välj rätt plats

Innan du börjar bör du ta dig en funderare på i vilken typ av miljö du pluggar allra bäst. Ska det vara musik i bakgrunden? Helt tyst? Hitta sedan en plats i hemmet som bäst motsvarar den miljön. Ställ i ordning platsen och ta fram allt du behöver i form av anteckningsbok, dator, pennor och så vidare, skriver sajten Piraja

2. Börja dagen som vanligt

Det är lockande att ta sovmorgon till tio minuter innan du ska börja för att sedan sitta i pyjamas resten av dagen. Men gör istället som du brukar. Gå upp, byt om och fixa iordning dig. Ät frukost innan du börjar och lägg allt annat åt sidan när du sedan sätter dig vid datorn, det tipsar EF om. 

Rutiner är viktigt. Bildkälla: Shutterstock

 3. Gör ett veckoschema

När man sitter hemma och pluggar är det väldigt lätt att skjuta upp saker till sista kvällen innan inlämning och dagarna innan ett prov. Men då blir det bara stressigt och du får sämre resultat. Men för att göra det enklare att få lite gjort varje dag kan man behöva sätta upp ett veckoschema för sig själv. Lägg in lagom mycket uppgifter varje dag, och unna dig att skippa plugget helt på helgerna. 

4. Gör en agenda för dagen

Nu när du har ditt veckoschema kan det också vara bra att börja varje morgon med att skriva upp dagens uppgifter på en lista. Du checkar av listan när du blir klar med en uppgift. Efter varje avklarad uppgift kan du ge dig själv en liten belöning som en fem minuters rast eller något gott att fika på. 

Gör en lista som du checkar av. Bildkälla: Shutterstock

5. Ta lunch

När man sitter hemma är det lätt att bara köra på hela dagen utan tydliga pauser, men det mår hjärnan inte bra av. Planera istället in när du ska ta din lunch. Ät något gott och ta gärna en kort promenad.

6. Använd videomöten

Att plugga hemma kan lätt göra att man känner sig isolerad. Men du har säkert några vänner som sitter i samma situation. Ta videomöten och lös uppgifter tillsammans. Pluggar ni inte samma ämne kan du använda rasterna till att prata med andra. 

7. Stäng av TV:n

När man pluggar hemma står ju TV:n där och det är lätt att låta ett program rulla i bakgrunden eller smygkika på en serie. Men du kommer tappa fokus. Låt istället de timmar du avsatt för att plugga vara fria från både tv och sociala medier. Då kommer du bli klar snabbare.

8. Repetera

Hemma har du kanske inte samma stöd som du brukar ha när du befinner dig i skolmiljön. Då behöver du själv ta ansvar för att det du lär dig också fastnar. Läs igenom dina anteckningar och skriv några frågor till dig själv. Repetera det du läst flera gånger tills det sitter. 

Repetera det du läser. Bildkälla: Shutterstock

9. Ta många pauser

När man pluggar är det väldigt viktigt att ta pauser. Ta gärna pauserna utomhus så du får frisk luft. Det kommer göra att det du lärt sig fastnar bättre och dagen inte känns lika lång. 

Alla tips är hämtade från EF och Piraja

Kommentera
Kopiera länk
Dela