Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkhälsomyndigheten: " Ökningen som vi befarade har inte inträffat "

- 24/03/2020, 14:22 -

Under tisdagen höll Folkhälsomyndigheten tillsammans med MSB och Socialstyrelsen en presskonferens där diskuterade läget just nu.

Under tisdagen höll Folkhälsomyndigheten sin dagliga presskonferens där de berättar om det nuvarande läget i landet. 

– Smittspridningen fortgår alltjämt i världen. Europa står för en allt större andel proportionellt, men i och med att USA och Sydamerika kommer igång kan det ändras, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Befarad ökning i Stockholmsområdet utebliven

Wallensten fortsatte med att berätta om läget i Sverige där 2 272 för tillfället är bekräftat smittade och 36 avlidna till följd av smittan.

Dock verkar den ökning som man tidigare befarade i Stockholmsområdet inte ha inträffat.

– Smittspridning sker i allt fler regioner i landet. Befarade ökningen i Stockholm har inte inträffat ännu, det är belastning på vården, men ingen stor ökning av antalet fall i Stockholm. 

"Kommer finnas hos oss under längre tid"

Och smittan beräknas inte att försvinna i det första laget.

– Smittan finns hos oss, och kommer finnas hos oss under längre tid, säger Wallensten.

Brist på resurser

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen tog över ordet efter Wallensten och förklarade hur läget såg ut med skyddsutrustning för tillfället.

– Vi har ingen uthållighet i leveranser av skyddsutrustning vare sig på nationell, regional eller lokal nivå. Jag hoppas att jag i närtid kan stå här och säga att vi lyckas få leveranser, jag kan inte göra det idag.