Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkhälsomyndighetens uppmaning: Fortsätt följa rekommendationerna

- 26/03/2020, 14:22 -

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten sin dagliga presskonferens om läget i landet. Under pressträffen betonade man att man fortsatt ska följa de stående rekommendationerna.

Antal fall av smittade och döda i covid-19 fortsätter att stiga i Sverige som på många andra platser runt om i världen. 

Och i dagsläget börjar vi närma oss hela 3000 smittade i runt om i landet.

– Vi har nu nästan 3000 fall i Sverige, 66 dödsfall. Det här är en ögonblicksbild, det kommer med all sannolikhet att se annorlunda ut innan vi lämnar lokalen. Siffrorna flödar på olika sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen.

Viktigt att fortsätta följa rekommendationerna

Under presskonferensen berättade Tegnell att det har varit en stor ökning, framför allt i huvudstadsregionen, de senaste dagarna.

– De som avlider är de som smittades för kanske fyra veckor sedan. Det kommer in fler och fler fall på IVA (intensivvårdsavdelningen), framförallt i Stockholm, nu de senaste dagarna har det varit en stor ökning. Det sätter en press på IVA, som vi alla förstår, säger Tegnell.

Trots att viruset fortsätter att spridas så har vi en relativt lugn utveckling – Folkhälsomyndigheten betonar dock att vi inte kan slappna av, utan att vi ska fortsätta att följa rekommendationerna som finns.

– Vi har en lugn utveckling jämfört med andra länder, men det innebär att vi inte kan sluta jobba hemma, eller sluta stanna hemma när vi är sjuka, säger Tegnell.

Går ut med informationsinsats mot äldre

Folkhälsomyndigheten ska även gått ut med en ny stor informationsinsats riktade mot de äldre i samhället.

– Det vi nu gör är att gå ut med en stor informationsinsats mot den gruppen (av äldre). Eftersom vi fått signaler om att de inte följer informationen, säger Tegnell.