Stefan Löfven under presskonferens.
Stefan Löfven under presskonferens. - Foto: Fredrik Sandberg TT/TT

Allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds

Statsminister Stefan Löfven höll under fredagen en presskonferens där han bland annat meddelade att gränsen för allmänna sammankomster till 50 personer.


Sammankomster med fler än 50 personer nu förbjuds i Sverige. Det står klart efter statministerns presskonferens under fredagen.

– Den som bryter mot råd och anvisningar, som en onödig resa i landet, tar på sig ett mycket tungt ansvar, säger Stefan Löfven under presskonferensen.

Följ myndigheternas rekommendationer

Under presskonferensen uppmanade statsministern alla medborgare att följa de rådande rekommendationerna från bland annat Folkhälsomyndigheten.

– Följ myndigheternas rekommendationer. Håll dig uppdaterad. Har du möjlighet att hjälpa en person i en riskgrupp, gör det. Respektera besöksförbud på sjukhus och äldreboenden.

Bryter man mot förbudet riskerar man böter eller fängelse

Beslutet kommer att träda i kraft nu på söndag, den 29 mars och kommer att gälla tillsvidare, berättar inrikesminister Mikael Damberg.

– Den som ändå arrangerar en sammankomst riskerar böter eller fängelse upp till sex månader.

Statsministern avslutade presskonferensen med att betona vikten av individuellt ansvar.

– Det är ett väldigt svårt läge i hela Sverige just nu men alla vi som individer måste ta vårt ansvar. Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt utan nu är det också en fråga om folkvett, säger statsministern avslutningsvis.

Artikeln uppdateras...

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!