Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer
Folkhälsomyndigheten presenterar nya riktlinjer. - Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndighetens riktlinjer till butiker: Begränsa antalet kunder

Under onsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för att förhindra smittspridningen. Bland annat att butiker bör begränsa antalet kunder.


Under onsdagen höll Folkhälsomyndigheten tillsammans med regeringen en presskonferens där de meddelade sina nya riktlinjer till allmänheten för att bekämpa smittspridningen av coronaviruset.

Bland annat har man nya riktlinjer som riktar sig till butiker och handel i allmänhet.

– Sen har vi råd som riktar sig till handeln. Där ska man begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt, ta fram alternativa lösningar till kassaköer, eller anvisa hur kunder bör stå med varandra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, under presskonferensen.

Johan Carlsson, folkhälsomyndigheten. Bildkälla: Anders Wiklund TT/TT

Det här gäller

Mer ingående berättade Johan Carlsson att tidigare råd fortfarande gäller och att det fortfarande är viktigt att vara försiktig.

– Var noga med handhygien, håll avstånd inom- och utomhus, håll avstånd i kollektivtrafiken, undvik att delta i större sociala sammanhang, fester, kalas, bröllop, dop. På idrottsplatser: Håll avstånd mellan varandra. Undvik att resa i rusningstid, säger Carlsson och fortsätter:

– När det gäller personer över 70 år och riskgrupper, som hjärt- och lungsjuka till exempel. Där säger vi att allt ovanstående gäller, men dessutom ger vi rådet att man ska begränsa sina sociala kontakter. Man ska också undvika att åka med kollektivtrafiken, och andra färdmedel, undvik att handla i butiker, även i apotek, eller platser där det är mycket folk.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!