Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tegnell: Minskning av antalet intensivvårdade de senaste dagarna

- 07/04/2020, 14:19 -

Under en presskonferens kunde Anders Tegnell berätta att antalet som vårdats på intensivvårdsavdelning har minskat de senaste dagarna.

Antal fall som vårdats på intensivvårdsavdelning minskar. Det kunde statsepidemiolog Anders Tegnell berätta under en presskonferens under tisdagen.

Det står även klart att vi börjar närma oss 8 000 bekräftade fall runt om i landet.

– I Sverige är vi nu uppe i ungefär 7700 fall ungefär. 640 har vårdats på intensivvårdsavdelning någon gång. Som ni ser har vi sedan 3-4 dagar tillbaka en minskning, de första dagarna var i helgen, det minskar då, men sen brukar det hoppa upp igen. Det är stort tryck på databaserna, det kommer nog att öka något. Vi tar en dag i sänder, det ser bra ut att fallet under helgen inte varit större. Det är ett gott tecken, säger Tegnell.

Tegnell fortsätter och berättar att det i snitt avlider ungefär 40 fall per dygn.

Har ökat kapaciteten markant 

Under presskonferensen befann sig även Taha Alexandersson från Socialstyrelse som kunde meddela att antalet intensivvårdsplatser ökat rejält på en kort tid.

– Antalet disponibla intensivvårdsplatser, alltså en vårdplats där det finns fysisk utformning, utrustning och bemanning, är just nu 937 stycken. Det motsvarar drygt en 80 procents kapacitetsökning på ungefär 4 veckor i antalet disponibla intensivvårdsplatser i landet, säger Alexandersson.