Anders Tegnell meddelar att antalet intensivvårdade har minskat de senaste dagarna.
Anders Tegnell meddelar att antalet intensivvårdade har minskat de senaste dagarna. - Foto: Fredrik Sandberg TT/TT

Tegnell: Minskning av antalet intensivvårdade de senaste dagarna

Under en presskonferens kunde Anders Tegnell berätta att antalet som vårdats på intensivvårdsavdelning har minskat de senaste dagarna.


Antal fall som vårdats på intensivvårdsavdelning minskar. Det kunde statsepidemiolog Anders Tegnell berätta under en presskonferens under tisdagen.

Det står även klart att vi börjar närma oss 8 000 bekräftade fall runt om i landet.

– I Sverige är vi nu uppe i ungefär 7700 fall ungefär. 640 har vårdats på intensivvårdsavdelning någon gång. Som ni ser har vi sedan 3-4 dagar tillbaka en minskning, de första dagarna var i helgen, det minskar då, men sen brukar det hoppa upp igen. Det är stort tryck på databaserna, det kommer nog att öka något. Vi tar en dag i sänder, det ser bra ut att fallet under helgen inte varit större. Det är ett gott tecken, säger Tegnell.

Tegnell fortsätter och berättar att det i snitt avlider ungefär 40 fall per dygn.

Har ökat kapaciteten markant 

Under presskonferensen befann sig även Taha Alexandersson från Socialstyrelse som kunde meddela att antalet intensivvårdsplatser ökat rejält på en kort tid.

– Antalet disponibla intensivvårdsplatser, alltså en vårdplats där det finns fysisk utformning, utrustning och bemanning, är just nu 937 stycken. Det motsvarar drygt en 80 procents kapacitetsökning på ungefär 4 veckor i antalet disponibla intensivvårdsplatser i landet, säger Alexandersson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.