Så kan du få tillbaka pengarna för ditt studentfirande
Så kan du få tillbaka pengarna för ditt studentfirande - Foto: Shutterstock/Emojipedia

Så gör du för att få tillbaka pengarna för ditt inställda studentfirande

Många studentfiranden runt om i landet blir nu inställda på grund av coronaviruset. Att få tillbaka pengar har visat sig vara svårt, men det finns knep att ta till.


Hade allt varit som vanligt hade uppladdningar för studentfrianden och mösspåtagningar snart varit i full fart, men läget med coronaviruset gör att många studenters planer kastats omkull totalt. 

Studentfiranden har nu ställts in och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring folksamlingar gör det omöjligt att genomföra vissa firanden. 

Studenter kommer inte kunna fira som vanligt. Bildkälla: Shutterstock

Det har nu också visat sig att studenter har svårt att få tillbaka sina pengar både för bokade biljetter till fester som inte kommer kunna genomföras och egna fester. 

Hävda force majeure

Men TV4 har pratat med Konsumentverket som säger att det inte finns någon utarbetad praxis men menar att man bör kunna få tillbaka sina pengar genom att hävda "force majeure".

Force majeure är en juridisk term som innebär att det uppkommit oväntade eller oförutsägbara händelser, övermäktiga eller obemästerliga krafter som inte kan hanteras på vanligt sätt. Som förhindrar någon att göra vad den förbundit sig till. 

"Bör kunna få pengarna tillbaka"

– Generellt sätt så har du som student köpt en biljett till en studentfest som blir inställd eller flyttad så ska du ha möjlighet att få pengarna tillbaka, säger Adam Dahlin, vägledare på Konsumentverket till TV4 nyheterna

Dahlin säger att även om man själv anlitat ett företag för att anordna en fest bör det även i det läget vara möjligt att kräva att få pengarna tillbaka. 

Läs också om Systembolagets vädjan till kunderna i coronatider: "Snälla sluta"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!