Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten tror sig kunna se en nedåtgående trend i antal döda till följd av covid-19. - Foto: Jessica Gow TT/TT

Folkhälsomydigheten: Siffrorna kan tyda på nedåtgående trend

Under fredagen släpptes de nya siffrorna över antalet smittade och antalet dödsfall. Enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten, kan siffrorna tyda på en nedåtgående trend.


Under fredagens presskonferens där Folkhälsomyndigheten medverkade berättades det att 1 400 personer har avlidit till följd av covid-19. En ökning med 67 nya dödsfall från gårdagen.

Siffrorna har dock en viss eftersläpning – men enligt Folkhälsomyndigheten så tyder de på en nedåtgående trend.

– Här ser vi en lite nedåtgående trend. Det är fortfarande ett stort antal, men vi ser inte en fortsatt uppgång, utan snarare en avmattning, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Bildkälla: Jessica Gow TT/TT

Viktigt att vi fortsätter på samma väg

Tegmark Wisell menade dock att vi inte kan känna oss lugna än. Hon understryker att det framöver kommer vara fortsatt viktigt att följa de rekommendationerna som finns – för att motverka en ny ökning.

– Det är oerhört viktigt att vi håller i med de rekommendationer, de tydligare styrningar som finns. Om vi inte håller ut och fortsätter att förhålla oss till det här finns stor risk att vi får en ökning igen, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Tillsammans kan vi bromsa smittan.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.