Så lång tid behöver de äldre skyddas.
Anders Tegnell tror att vi kommer behöva skydda de äldre i månader framöver. - Foto: Shutterstock, AP

Tegnells besked: Äldre kan behöva skyddas i flera månader framöver

Det kan ta flera månader innan vi kan börja släppa på skyddet för de äldre. Det berättade Anders Tegnell på en presskonferens under onsdagen.


En av rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten vidhållit under den rådande krisen har varit att vi ska skydda de äldre i samhället.

Detta förstås då äldre löper en större risk att fara illa om de blir smittade av covid-19. Men hur länge kommer de äldre behöva stanna hemma med begränsad fysisk kontakt med andra egentligen? 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell så kan det dröja ett tag.

– Det är en jättesvår fråga, även om vi kommer dit där vi har en ganska låg spridning i Stockholmsområdet, det är Stockholm vi pratar om nu, resten av landet kommer röra sig i en anan bana, så kan vi förmodligen inte känna oss trygga med våra äldre, de kommer förmodligen inte att vara immuna, det är det vi sitter och pratar om nu, berättade Tegnell under en presskonferens.

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Bildkälla: Lisa Arfwidson SvD/TT

Tegnell betonar att det kan komma att ta flera månader innan man kan släppa på skyddet för det äldre. 

– Det många länder pratar om nu är en exitstrategi, jag tror att det kommer att ta ganska lång tid att släppa på det skyddet som våra äldre äldre behöver ha. Säkert ett antal månader framåt. Har vi otur med en hyfsad spridning hela tiden, så kanske man måste fundera på om vaccin eller annat kommer som kan skydda de äldre. Vi löser mycket andra problem när en stor del av befolkningen blir immun, men skyddet för de äldre äldre kommer behöva finnas kvar, svarar Anders Tegnell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!