Palmegruppen skickar in dna kopplat till mordet analys

- 28/04/2020, 17:38

Chefsåklagare Krister Petersson har utlovat att presentera en lösning på Palmemordet senast i juni. Nu skriver Aftonbladet att Palmegruppen har skickat in dna som är kopplat till mordet för analys.

Palmegruppen på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har som uppgift att utreda det 34 gamla mordet på den svenska statsministern Olof Palme.

Gruppens chefsåklagare Krister Petersson har tidigare hoppats på att kunna väcka åtal före sommaren, och har utlovat en lösning på mordgåtan senast den sista juni.

Nu avslöjar Aftonbladet att Palmegruppen använder sig av avancerad dna-teknik som en del av bevisföringen.

En begäran till Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik i Linköping skickades in den 13 mars i år.

– Palmegruppen har inkommit med en begäran som jag inte kan kommentera ytterligare i nuläget, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef på rättsgenetiska laboratorieenheten, till Aftonbladet.

UTREDER KOPPLING TILL SKANDIAMANNEN

Något svar på proverna har ännu inte skickats, men enligt Aftonbladets uppgifter kretsar dna-utredningen kring den så kallade Skandiamannen, som tidigare pekats ut av Krister Petersson.

Polisen ska ha gett besked till avlägsna släktingar till Skandiamannen om att polisen kommer besöka dem.  

Dna-experter som Aftonbladet pratat med menar att det är högst troligt att det är en släktskapsutredning som nu genomförs på Rättsmedicinalverket.

Syftet med dna-testerna kan därför vara att lyckas binda ett dna-spår till den misstänkte genom hans släktingar.

Läs mer om brott: