Anders Wallensten om äldres restriktioner.
Anders Wallensten om äldres restriktioner. - Foto: Ali Lorestani TT/TT, Helena Landstedt TT/TT

Folkhälsomyndighetens besked till de äldre: Måste acceptera restriktioner

Medan trycket på vården fortsatt är som det är, så behöver de äldre acceptera de satta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Det säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i en intervju.


Under en lång tid har Folkhälsomyndigheten specifikt hävdat att vi måste skydda de äldre. Därför har man sedan en tid tillbaka infört restriktioner för den riskgruppen. 

– Just äldre riskerar att bli så allvarligt sjuka och vården har svårt att hantera situationen när det är så många som blir sjuka på samma gång, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter.

Anders Wallensten. Bildkälla: Ali Lorestani TT/TT

Och som det ser ut just nu så kommer det dröja ett tag innan man kan lyfta på de restriktionerna som för närvarande är satta. 

Wallensten berättar att man i nuvarande läge inte kan presentera någon tidsplan gällande restriktionerna – men att man hoppas att man kan lätta på dem framöver.

– Successivt så önskar vi att kunna lätta på restriktionerna. De äldre är mest i riskzonen för att drabbas av allvarlig sjukdom och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst. Men kanske kan man hitta sätt att minska riskerna i samband med att träffa barnbarn eller liknande. Just nu måste vi hålla restriktionerna för att det är så ansträngt läge i vården, säger Wallensten till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!