Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så enkelt odlar du potatis balkongen

- 15/05/2020, 12:05

Potatis är den perfekta grödan att odla på balkongen. Det enda du behöver är en stor hink och efter några veckor har du din egen färskpotatis.

Nu när många tillbringar mycket tid hemma är det perfekt att sätta igång med små projekt. Ett kul och enkelt projekt är att odla potatis. Det fungerar lika bra att göra på balkongen som i trädgårdslandet. 

Om du sätter potatisen snart kan du skörda god färskpotatis i sommar. 

Förgro potatisen 

När man ska odla pottis kan man inte ta en vanlig potatis som du köper i mataffären. Du behöver köpa sättpotatis i en blomaffär.

Det är enkelt att odla egen potatis
Det är enkelt att odla egen potatis. Bildkälla: Shutterstock

Det går att sätta ner sättpotatisen direkt i jorden men det bästa är att förgro den i några veckor, då kommer den växa snabbare när du väl planterar den. 

Lägg potatisarna i en äggkartong och låt dem stå ljust, när det kommer upp groddar ur potatisen är det dags att plantera, skriver Aftonbladet. 

Plantera i en hink

Det du behöver för plantering är en stor hink, gärna runt 40 centimeter i diameter. 

Gör tre hål i botten på hinken för att jorden inte ska bli för blöt. Du kan ställa ett fat under om du vill skydda golvet.  

Plantera potatisen i en hink.
Plantera potatisen i en hink. Bildkälla: Shutterstock

Häll i ungefär tio centimeter jord och lägg i två sättpotatisar. Täck potatisen med fem centimeter jord.

Fyll på med jord

När potatisen börjar växa ska du regelbundet täcka blasten med jord. Vattna potatisen regelbundet. 

– Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, säger trädgårdsexperten Eva Robild till Aftonbladet.

Låt potatisen växa i åtta till tio veckor, sedan är det dags att skörda. Ta upp någon potatis för att se att den är i lagom storlek. 

Får man grilla på sin balkong? Här är vad som gäller.