Måndag 26 Jul
Stockholm

Därför är din hund jobbig – kan vara i puberteten

Därför kan din hund vara jobbig.
Därför kan din hund vara jobbig. Foto: Shutterstock

Det är inte bara människor som blir trotsiga och jobbiga i tonåren – detsamma gäller även hundar!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Upplever du att din hund kanske är lite trotsig, ignorerar dina befallningar och rent utav är lite jobbig? Det kan bero på att hunden är i puberteten.

En ny studie visar på att sånt beteende kan upplevas mer frekvent då hunden genomgår sin pubertet. Studien som leds av doktor Lucy Asher från Newcastle University är den första som hittat bevis för tonåringsaktigt beteende i hundar.

Hundar genomgår sin pubertet när de är runt åtta månader gamla – och precis som många andra tonåringar är det här en väldigt känslig period.

– Det här är en viktig period i en hunds liv, säger Asher i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Det är då hundar oftast får ett nytt hem för att de inte längre är små och söta, istället så börjar ägare tycka att de är mer krävande och svårare att träna. Men precis som med människor i tonåren, så måste ägare vara medvetna om att deras hund går igenom en fas och att den går över. 

I studien tittade man bland annat på en grupp av 69 hundar före och under puberteten. Man märkte att hundar inte längre lyssnade till enkla befallningar som "sitt" när ägaren bad hunden. 

Däremot lyssnade hundarna till främlingar. 

Viktigt att inte straffa hunden

Det kanske inte kommer som en chock för den som ägt en hund tidigare – men det är fortfarande in viktig studie som genomförts.

– Många hundägare har länge vetat eller misstänkt att hundars beteende kan bli svårare runt puberteten, säger doktor Naomi Harvey, som också varit jobbat med studien, och fortsätter:

– Förens nu har det inte funnits något empiriskt forskning i ämnet. Vårt resultat visar att beteendeförändringen hos hundar i princip stämmer överens med barn och deras föräldrars relationer.

Harvey menar också att man inte bör straffa hundarna under den här perioden – då det lätt kan förvärra situationen.

– Det är viktigt att ägare inte straffer deras hundar för att de är olydiga, och att man inte distanserar sig emotionellt vid den här tiden. Det skulle mest troligt göra att beteendet skulle förvärras, precis som som hos mänskliga tonåringar, säger Naomi Harvey.

Kommentera
Kopiera länk
Dela